IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозапочнатото жилищно строителство в Лондон е на най-ниското си ниво от 2009 г.

Продажбите на нови жилища също са под натиск, като броят им е най-ниският на тримесечна база от началото на 2010 г.

15:19 | 17.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Строителството на нови жилища в Лондон замръзна, тъй като високите лихви и упоритата инфлацията подкопават нагласите сред компаниите за жилищно строителство в града, съобщава Bloomberg.

Под 1500 нови жилища са започнати между юли и септември, сочат данни на Molior London и видени от Bloomberg News. Това е най-ниското ниво за тримесечие от 2009 г. насам и е спад с повече от 60% спрямо второто тримесечие на тази година.

„Ако новозапочнатото строителство е барометърът за нагласите на строителните компании, тогава жилищните строители в Лондон определено са под влиянието на студен фронт“, коментират авторите на доклада. „Една уважавана нишова строителна компания използва думата „буренясал“ като определение за британския пазар“, допълват те.

Новозапочнатите жилища в Лондон намаляват. Графика: Bloomberg LP Новозапочнатите жилища в Лондон намаляват. Графика: Bloomberg LP

Данните, до които компанията е стигнала на базата на сделки за проекти с най-малко 20 жилища, показва тежкото положение пред жилищния пазар в Лондон, тъй като скъпите жилищни кредити подкопават търсенето. Британската компания за жилищно строителство Bellway съобщи днес, че цели да завърши около 7500 жилища през настоящата финансова година спрямо почти 11 хил. предишната година.

Продажбите на нови жилища в Лондон също са под натиск, отбелязва Molior. След изключването на сделките в сектора на жилищата за отдаване под наем, често използвана от строителните компании стратегия, за да повишат приходите си в период на ниски продажби, само 1890 жилища са били продадени между юли и септември, най-ниското тримесечно ниво от началото на 2010 г.

Molior съобщава, че над половината от тези продажби в най-продаваните проекти в Лондон, са отишли при чуждестранни купувачи. Лейбъристката партия иска да повиши гербовия налог за тази група, ако спечели следващите парламентарни избори. Големите обеми от продажби на чужденци са стимулирани от ниските цени, отбелязва Molior. Един от „най-продаваните проекти“ в града е определил офертни цени, които са с 30% по-ниски от тези в конкурентен обект само на 500 метра разстояние.

Завършеното строителство е с над една трета по-малко спрямо средното 10-годишно равнище, като 65 проекта в британската столица са в застой. Тези частично изградени проекти, които често са замразявани заради искане на строителните компании за защита от фалит, се сравняват само с десет блокирани проекта през 2009 г.

Но Molior отбелязва, че секторът на жилищното строителство се представя по-добре, отколкото през 2009 г., с над 50 хил. жилища в строеж в момента спрямо 16 800 към края на 2009 г. Над половината от строените в момента жилища са продадени спрямо 39 на сто през 2009 г.

Продажбите на нови жилища в Лондон и завършеното строителство отбелязват спад. Графика: Bloomberg LP Продажбите на нови жилища в Лондон и завършеното строителство отбелязват спад. Графика: Bloomberg LP

„Въпреки тези тежки условия индустрията като цяло е в относително добра форма спрямо края на 2009 г.“, отбелязват авторите на доклада. „Този път индустрията е добре финансирана, по-добре организирана и има предимството на силния наемен пазар“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още