IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките домове в Азия подкрепят бурното развитие на складове за индивидуално съхранение

Възвръщаемостта на инвестициите в устойчивия на инфлацията сектор може да е значително по-висока в сравнение с други инвестиции в имоти

12:00 | 28.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Високите наеми за малки жилища, растящото богатство и практиката за работа от вкъщи в Азия увеличават търсенето на складове за индивидуално съхранение и привличат интереса на инвеститорите към зараждащия се сектор – от глобални компании за частни капиталови инвестиции до пенсионни фондове, пише Bloomberg.

Тези мегатенденции в урбанизацията дават на институционалните инвеститори надежда, че Азия може да повтори успеха на сектора на установени пазари, бизнесът със складове за индивидуално съхранение в САЩ например нарасна до цели 29 млрд. долара.

„Оператори и инвеститори започнаха да вярват наистина силно, че Азия ще поеме по път, който вероятно е много сходен с американския пазар не днес, а може би преди 15-20 години, когато той започна да се развива за първи път“, коментира Ли Фан, управляващ директор на компанията за частни капиталови инвестиции Warburg Pincus и председател на борда на директорите на StorHub.

Растящата популярност на складовете за индивидуално съхранение в Азия е налице в момент, когато инвеститорите все повече се обръщат към алтернативни недвижими имоти заради макроикономически притеснения и забавяне на имотния сектор в някои градове. Възвръщаемостта от бизнеса със складове за индивидуално съхранение може да бъде значително по-висока в сравнение с други инвестиции в имоти, тъй като секторът е контрацикличен, устойчив на инфлация и предполага фиксирани разходи, коментират експерти.

Warburg Pincus започнала да придобива „много силна увереност“ в сектора на складовете за индивидуално съхранение в Азия преди около пет години, казва Фан. С началото на пандемията интересът на индустрията се е ускорил, докато инвеститорите са оценявали петте фактора, движещи пазара – гъстота, разполагаеми доходи, разводи, смърт и разчистване на домовете след COVID.

Чрез подразделението си StorHub Warburg Pincus купи Storage Plus миналия месец, без да съобщава цената на сделката. Това беше едно от най-големите придобивания на пазара на складове за индивидуално съхранение в страната, съобщи компанията. Тя продължава да се оглежда за сходни сделки, допълва Фан.

Пазарът на складове за индивидуално съхранение в региона е фрагментиран и конкурентен в някои области, казва Греъм Тор, ръководител на подразделението за Азиатско-Тихоокеанския регион в компанията APG Asset Management, която е инвестирала в сектора.

„Смятаме, че търсенето на складове за индивидуално съхранение е устойчиво и клиентите обичайно не са чувствителни към цените, затова конкуренция от нов оператор вероятно няма да донесе значителни предизвикателства за нашите инвестиции“, отбелязва Тор.

Пенсионен фонд с централа в Амстердам купи доставчика на складове за индивидуално съхранение Extra Space Asia миналия октомври чрез съвместно дружество, като APG придоби дял от 90%, а CapitaLand Investment получи 10%. Те направиха първоначална инвестиция от 570 млн. сингапурски долара (417 млн. щатски долара) с опция да увеличи сумата до 1,14 млрд. сингапурски долара.

Компанията продължава да търси възможности за придобивания на шестте пазара, на който Extra Space присъства в момента, и обмисля разширяване на нови пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Китай и Австралия чрез портфейл от придобивания или сливания, казва Тор.

Сделките само за активи, свързани с индивидуално съхранение, без индустриалните активи, придобивани с цел преустройство, са били на стойност 797 млн. долара миналата година, което е ръст спрямо 445 млн. долара през 2019 г., сочат данните на MSCI.

Макар че секторът все още е на начален етап от развитието си, инвестициите в него не винаги са лесни. Компаниите трябва да имат гъвкавост за разширяване, тъй като всеки обект е малък. Доставчиците трябва също да изпълняват променящи се регулации като необходимостта от по-високи стандарти за пожарна безопасност и да предлагат гама от продукти като складове за вино или складове, в които може да се влиза с автомобил. Високите цени на имотите и ограничените наличности от подходящи площи в градовете също са предизвикателство.

Но обемите от сделки ще продължат да растат и пазарът ще „нарасне значително“ през идните три до пет години благодарение на структурното търсене от отделни хора и компании, очаква Мартин ван Елдик, ръководител на отдела за корпоративни финанси в Азиатско-Техоокеанския регион на консултантската компания JLL.

В границите на Азия индустрията е най-силно развита в Хонконг, Сингапур и Япония. Континентален Китай наваксва изоставането си, а секторът все още е в начален етап на развитие в Югоизточна Азия и има потенциал за растеж с повишаването на стандарта на живот в страните с нововъзникваща икономика в региона, допълва Ван Елдик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още