IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфраструктурното строителство записва 11-и пореден годишен спад през октомври

На годишна база сградното строителство се е представяло по-добре от изграждането на инфраструктура във всички месеци от началото на годината

14:09 | 08.12.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Гражданското и инженерно строителство у нас, в което влиза и строителството на инфраструктура, отбелязва 11-и пореден годишен спад през октомври, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

За последен път инфраструктурното строителство постигна годишен ръст през ноември миналата година. Въпреки това през октомври годишният спад от 2,7% е един от най-ниските през тази година, а при сравнение със септември сегментът дори постига слаб ръст от 0,3 на сто след минималния спад от 0,1% месец по-рано.

Годишният спад при инфраструктурното строителство през октомври е тласнал надолу и общата строителна продукция за месеца, която намалява с 1%. Това е пето поредно понижение, а за цялата 2023 г. строителната продукция е отбелязала минимален годишен ръст само през март и през май. На месечна база тя успява да се върне към минимално покачване с 0,2% след спада с 0,3 на сто през септември.

През октомври срадното строителство е успяло да изплува на зелена територия както на месечна, така и на годишна база, но ръстовете са анемични. Спрямо септември то се е увеличило с 0,1%, след като намаля с 0,5 на сто месец по-рано. Спрямо октомври миналата година нарастването е с 0,3% след сходен спад през септември.

На годишна база обаче сградното строителство се е представяло значително по-стабилно от строителството на инфраструктура във всички месеци от началото на годината, като в пет от тях е било на плюс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още