IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоящите продажби на жилища в САЩ остават на 22-годишно дъно през ноември

Индексът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти остава на ниво от 71,6 пункта през 11-я месец

18:45 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Измерителят за предстоящите продажби на стари жилища в САЩ е останал на рекордно ниско ниво през ноември, сигнализирайки за слаб вторичен пазар, характеризиращ се с липса на налични имоти и високи цени, пише Bloomberg.

Индексът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), измерващ подписнаите договори за покупка на вече използвани жилища, остава непроменен на ниво от 71,6 пункта, най-ниското такова в историята на данните от 2001 г. насам. Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,9%.

„Въпреки че по-ниските лихви не са успели да накарат повече купувачи на жилища да сключат официални договори през ноември, те са засилили интереса им“, сподели в изявление Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Предстоящите продажби на жилища са спаднали с 5,1% спрямо година по-рано през ноември, показват некоригирани данни.

Ипотечните лихви, които спадаха под 7% през последните седмици, след като се колебаеха около 8% през есента, подкрепиха търсенето на нови имоти.

Строителството на нови жилища отчетоха шестмесечен връх миналия месец, броят на приключените договори за вече притежавани имоти се е повишил леко, след като достигна 13-годишно дъно по-рано.

Строители и брокери на недвижими имоти съобщиха, че интересът на купувачите и продавачите се е повишил, след като по-рано този месец Федералният резерв сигнализира, че е приключил с увеличаването на лихвените проценти.

„С допълнителното понижение на лихвите по ипотечните кредити през декември, което спестява около 300 долара на месец, продажбите на жилища се очаква да се подобрят през 2024 г.“, заяви Юн.

Индексът на подписаните договори за стари жилища е спаднал на юг, където се намира най-големия пазар на жилища в САЩ, до най-ниското ниво в историята. Предстоящите продажби са се увеличили в останалите три региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още