IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високата жилищна часовникова кула в света ще се появи в Дубай

Тя е партньорство между базирана в Дубай строителна компания и швейцарската марка луксозни часовници Franck Muller

16:00 | 17.01.24 г.
Снимка: Maira Erlich/Bloomberg
Снимка: Maira Erlich/Bloomberg

Дубай ще прибави още една висока сграда към небосвода си. Aeternitas Tower, която беше официално открита миналата седмица, ще бъде най-високата жилищна часовникова кула в света със своите 450 метра – над четири пъти повече от височината на Биг Бен в Лондон и само с 22 м под височината на най-високата жилищна сграда в света - Central Park Tower в Ню Йорк, съобщава CNN.

Сградата, която ще стане втората по височина часовникова кула в света след Makkah Clock Royal Tower в Мека, Саудитска Арабия, е резултат от партньорството между базираната в Дубай строителна компания London Gate и швейцарския производител на часовници Franck Muller.

London Gate купила терена в Dubai Marina, където вече било започнало строителството на недовършена 106-етажна структура, и знаела, че монументалният размер на кулата се нуждаел от запомняща се фасада, казва Том Хил, координатор на връзките с медиите в строителната компания.

„Смятаме, че часовникът ще се вижда от шест километра разстояние само заради височината на сградата“, отбелязва той и допълва, че часовникът ще бъде висок цели 40 м и широк 30 м.

„Искахме да направим нещо различно, което не е правено преди в Дубай“, коментира Хил.

На височина от 450 м жилищата ще се издигат над съседните небостъргачи в Dubai Marina, а структурата ще замени Marina 101 като втората по височина сграда в града.

Жилищната кула ще разполага с 649 апартамента с микс от едностайни до тристайни жилища, както и вила и мезонет.

Обитателите, които ще разполагат с услуги за почистване на домовете им, консиерж и портиер 24 часа в денонощието, ще имат достъп до обслужване и удобства като в хотелите, но в уединението и комфорта на дома.

Споделените удобства включват спорнта зала, спа, йога студио и плувен басейн, както и изложбени и културни пространства като кино, музикална зала и библиотека.

Проектът ще бъде завършен през 2027 г., съобщава London Gate.

Името на кулата означава „вечност“ на латински език и е вдъхновено от колекцията часовници Franck Muller Aeternitas, които се отличават с едни от най-сложните дизайни на бранда и включват „вечен календар“, казва Ерол Белиян, управляващ директор на Franck Muller в Близкия изток и Африка.

Aeternitas Tower е част от нарастваща тенденция в Дубай. Луксозните имоти в емирството процъфтяват, а брандираните жилища, които са сътрудничество между модни марки и имотни предприемачи, стават все по-популярни.

Към октомври 2023 г. в града имаше 51 завършени проекта и се очаква броят им да се удвои до 2030 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Брандове като модна къща Karl Lagerfeld, автомобилната компания Mercedes-Benz и хотелската верига 25Hours обявиха жилищни проекти през миналата година.

London Gate е започнала първата фаза от продажбите на жилища миналата седмица, като началната цена на едностайните апартаменти е 1,6 млн. дирхама (435 600 долара).

На бързо развиващия се имотен пазар в Дубай имотите често се продават още „на зелено“, като купувачите чакат с години, за да видят покупката си. Тъкмо тук брандираните жилища предоставят допълнителна сигурност, особено за чуждестранните купувачи, отбелязва Хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още