IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Zara купува изгодно имоти заради спада на пазара

Инвестиционната компания на Амансио Ортега увеличава активите си с бизнес имоти в Европа и Северна Америка

09:09 | 18.01.24 г.
Амансио Ортега. Снимка: Bloomberg LP
Амансио Ортега. Снимка: Bloomberg LP

Милиардерът основател на Zara Амансио Ортега използва забавянето на пазара на бизнес имоти като шанс да купи активи евтино, тъй като високите лихви по заемите дават предимство на инвеститори, които не разчитат на дълг, пише Financial Times.

Личната инвестиционна компания на Ортега Pontegadea, оценявана на над 90 млрд. евро, разширява имотните си притежания чрез стратегия „купи с намаление“. Испанският фонд, който притежава 59% от компанията майка на Zara Inditex, миналата година обяви десет придобивания на стойност 1,1 млрд. евро – от логистични до офис и жилищни имоти.

Имотният му портфейл е съсредоточен в Западна Европа и Северна Америка, където сред трофейните му активи са сградата Adelphi и Devonshire House в Лондон, както и централата на Amazon в Сиатъл.

Pontegadea извлича добри дивиденти от дела си в Inditex и няма нужда да тегли дълг, затова тя не е засегната от високите лихви, които тласнаха надолу обема от сделки с над 50% в САЩ и Европа миналата година.

Роберто Сибейра, главен изпълнителен директор на Pontegadea, коментира пред FT, че групата наблюдава „ценова корекция във всички класове активи в Европа“ през последните няколко месеца.

„Смятаме, че моментът е добър за инвеститори с нисък дълг предвид затягането на условията за кредитиране, което ограничава конкуренцията за възможни придобивания с разумен размер", отбелязва той.

„В случая с Pontegadea ни предлагат активи в двустранни процеси и в много случаи извън пазара [преди да бъдат обявени публично], конкретно в логистиката, търговските площи, офисите и инфраструктурата“, допълва Сибейра.

.

Pontegadea отстъпва по размер само на няколко семейни офиса, включително тези на Бил Гейтс, Джеф Безос и Сергей Брин, както и на собствениците на Chanel и семейството на основателя на Walmart, сочат данни на Sovereign Wealth Fund Institute.

Само миналия месец Pontegadea е инвестирала 113 млн. долара в хладилен склад в района на Маями и 100 млн. евро в разпределителен център в Нидерландия, използван от Primark. Тези сделки са повишили портфейла ѝ с имоти до около 20 млрд. евро в 11 страни.

Макар че продажбите на проблемни активи започват да нарастват на пазара на бизнес имоти, много кредитори предлагат на задлъжнели собственици  известна гъвкавост, за да избегнат спешни продажби.

Консултантската компания Savills съобщи миналата седмица, че кредиторите започват да достигат лимита на възбраните и това може да се превърне в „катализатор“ за повече сделки през 2024 г.

Pontegadea отбелязва, че остава оптимист за бъдещето на офисите, които съставляват между 40% и 50% от портфейла ѝ с имоти, и не смята, че разрастването на работата от вкъщи ги е превърнало в лоша инвестиция. Компанията допълни, че някои наематели са променили офис площтите си, но никой не е поискал да ги намали.

Единствените имоти на фонда извън Европа и Северна Америка са два търговски обекта в Южна Корея. Тя не инвестира в проекти в процес на изграждане, тъй като те не осигуряват паричен поток от първия ден.

Ортега, който започва бизнеса си през 1963 г. в Галисия с работилница за рокли и халати, е на 13-о място сред най-богатите хора в света със състояние от 98 млрд. долара по данни на Forbes.

Тази година Pontegadea трябва да получи дивиденти на стойност около 2,2 млрд. евро от акциите си в Inditex, която е собственик на Zara, а също и на Massimo Dutti и Bershka. Тя получава допълнителни приходи от 800 млн. - 900 млн. евро на година, включително от наеми и от инвестициите си, включително в централи за възобновяема енергия.

Pontegadea реинвестира голяма част от парите. Само малка част отива при Ортега и най-близките му роднини, включително Марта Ортега, която е неизпълнителен президент на Inditex от 2022 г. и единствена дъщеря на Ортега от втория му брак. Нейното богатство беше оценено от Forbes на 80 млн. евро миналата година.

Pontegadea се конкурира с Fedesa, собственост на семейството зад шоколадовия бизнес Ferrero, за титлата най-голяма семейна компания в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още