IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватски град продава къщи за 13 евроцента, но има и уловка

Кандидатите трябва да са на възраст до 45 години и да не притежават друго жилище

16:25 | 23.01.24 г. 1
Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org

Северният хърватски град Леград предлага къщи за 13 евроцента, но има и уловка, пише CNBC.

Местните власти се опитват да убедят повече хора да се установят в района, като предлагат къщи за жълти стотинки. Инициативата започнала през 2018 г.

Малкият град с около 2000 души население граничи с Унгария и населението му намалява след рухването на Австро-Унгарската империя през 1918 г.

През януари представители на правителството обявиха още къщи, които са готови за продажба на цена от едва 13 евроцента.

За да могат да купят една от тези къщи, кандидатите трябва да са на възраст под 45 години и да имат сключен брак или партньор/партньорка, с когото живеят на семейни начала. Друго изискване е да нямат криминално досие.

Но най-важното е, че ако искат да се сдобият с една от тези евтини къщи, кандидатите нямат право вече да притежават имот. Властите не уточняват дали имат предвид имот в Хърватия или където и да е в света.

Местната хърватска медия HRT съобщи, че след като започнала програмата през 2018 г., има повече деца, отколкото преди пет години и затова местните власти дори строят нов център за дневни грижи.

„Продадени са общо пет къщи, които са готови за нанасяне. Три семейства вече се нанесоха и радващото за нас е, че и трите посрещнаха нов член на семейството, откакто се установиха тук. Това увеличава броя на децата в центъра за дневни грижи“, казва кметът на Легард Иван Саболич пред HRT.

През 2021 г. Легард обяви 19 празни къщи и изоставени строителни обекти за продажба на цена от 1 куна, хърватската валута по това време. 17 са били продадени, съобщава Ройтерс. Къщите били в различно лошо състояние, затова, за да помогне на купувачите, общината съобщи, че ще плати 25 хил. куни (около 3558 долара) за необходимите ремонти.

За нови жители, които искаха да купят частно жилище, градът предлагаше да поеме 20% от цената на стойност до 35 хил. куни (около 5056 долара). Не е ясно дали местните власти ще предложат същите стимули и този път.

Хърватия не е първата страна, която възприема такъв подход, за да вдъхне нов живот на намаляващото население. Мусомети, град в Сицилия, стана много популярен, след като обяви, че разпродава западащи къщи за 1 евро.

Звездата от „Семейство Сопрано“ и „Добри момчета“ Лорейн Брако също се възползва от тенденцията, като купи дом за 1 евро в различен италиански град на име Самбука ди Сицилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
nikiangel
преди 4 месеца
Скоро и св***и ще правят стига да купи някой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още