IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Лондон са най-достъпните от 8 години насам

Според Zoopla цената на жилище в столицата надвишава 13 пъти средните доходи на британските работници

14:57 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата в Лондон в момента са най-достъпните от 2014 г. насам, въпреки че британската столица остава едно от най-скъпите места за живеене спрямо доходите във Великобритания, пише Bloomberg.

Данни на имотния портал Zoopla показват, че цените на къщите в Лондон сега надвишават 13 пъти средните доходи на британските работници спрямо пика от над 15 пъти през 2016 г.  Резултатите бяха повлияни от Brexit, данъчните изменения и промените в цените на жилищата и заплатите.

Пазарът в Лондон бавно се охлажда след прекомерния ръст, който повиши цените на жилищата до нива, които надхвърлят възможностите на някои млади купувачи. По-достъпните жилища в момента може да подкрепят търсенето в столицата, където се наблюдават по-малко сделки и по-слаб ръст на цените на жилищата през последните седем години.

Данните на Zoopla използват комбинация от продажни цени, ипотечни оценки и данни за договорени продажби, което според портала е най-големият основен набор от данни, проследяващ пазара на имоти в Обединеното кралство. Ипотечните кредитори Halifax и Nationwide правят проучвания, които боравят с данни за отпуснатите ипотечни кредити. Всяко от тези проучвания се стреми да отчете предварително тенденциите, преди те да се появят в официалните данни от държавния имотен регистър.

Пазарът на имоти в Лондон беше засегнат от данъчните ограничения, насочени към инвеститори и чуждестранни купувачи, от Brexit и променящите се модели на работа след пандемията. Цените на жилищата в Лондон са се повишили само с 13% от 2016 г. насам в сравнение с ръст от 34% в цялата страна, според Zoopla.

Нагласите за британските жилища са се подобрили най-много от началото на пандемията. Графика: Bloomberg Нагласите за британските жилища са се подобрили най-много от началото на пандемията. Графика: Bloomberg

Въпреки това Лондон все още остава най-скъпият район за купувачите на жилища. Цените в Мидлендс, в северната част на страната, Уелс и Шотландия са осем пъти по-ниски от средните за страната.

Докладът на Zoopla потвърди, че пазарът на жилища е започнал силно новата година след понижението на лихвите по ипотечните лихви. Договорените продажби са се увеличили с 13% на годишна база, а търсенето от страна на нови купувачи е нараснало с 21% в Лондон. Предлагането на жилища е с над една пета по-високо спрямо предходната година.

„Годината е започнала положително, като всички ключови показатели за жилищна активност са на нива по-високи от преди година“, коментира Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla. „Понижението на лихвите по ипотечните кредити е допринесло за пълното възстановяване на търсенето и продажбите от страна на купувачите след по-слабата втора половина на 2023 г., когато много купувачи не успяха да вземат финални решения".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още