IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влияе ли на китайските инвеститори ликвидацията на имотния гигант Evergrande

Възстановява ли се проблемният имотен сектор в Китай, коментира Зерлина Зенг, старши кредитен анализатор в Creditsights

16:49 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Не смятам, че решението за ликвидация на имотния гигант Evergrande ще има голямо влияние върху китайските инвеститори, тъй като те го очакваха. Що се касае до международните, те вече се отдалечават от китайските активи, включително от китайските имоти и дълга. През последните две години международните инвеститори в имоти се изнасят извън Китай. Това мнение изрази Зерлина Зенг, старши кредитен анализатор в Creditsights, в интервю за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ най-голямата китайска компания за недвижими имоти се сблъсква с различни проблеми през последните две години. Преди четири години правителството на страната въведе регулации в сферата, като много от финансовите канали са затворени за компанията. Тя изпадна в дефолт по доларовите облигации през 2022 г., като голяма част от строителството не е завършено, a с това се ограничава и възможността за печалба.

Зерлина Зенг каза, че след решението за ликвидацията пазарите за китайски кредити, базирани на имоти, всъщност се търгуват с ръст. „Все още виждаме някакъв инвестиционен интерес. Влиянието върху пазарите все още е доста ограничено“, коментира кредитният анализатор.

По отношение на имотната криза в Китай тя посочи, че в момента пазарът е в устойчив спад въпреки мерките, реализирани от местните правителства и държавното ръководство.

Зерлина Зенг коментира, че през последните месеци се наблюдава спад на цените в различните райони и градове. Тя изтъкна, че в Китай очакванията на гражданите за цените на жилищата са били преразгледани.

„Ако те смятат, че цените на имотите ще падат, няма да пристъпят към покупка. Настроенията не са много стабилни и по отношение на предлагането“, обясни експертът и добави, че в краткосрочен план много потребители са изправени пред проблема с ликвидността.

Тя даде пример със себе си: „Като собственик на жилище знам, че ако ликвидността на компанията е ниска, то тогава има голяма вероятност тя да не успее да завърши строителството“.

При какви лихви се вземат ипотечни заеми в Китай? Изправя ли се страната пред спад на работещото население и производителността на труда? Как ще се отрази намаленото потребление? Има ли необходимост от промени в пенсионната реформа, която да осигури социална сигурност? Какво решение търси правителството и как ще се разширят каналите към корпоративни пенсии? Оценяват ли инвеститорите подобрението в макроикономическите показатели през последните две тримесечия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още