IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозавършените офис площи в София през 2023 г. са достигнали 10-годишно дъно

Тенденцията "треска за качествен офис" се е забавила през миналата година

19:29 | 06.02.24 г.
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Новозавършените офис площи в София през миналата година са на най-ниското ниво от 2013 г. насам. През второто полугодие са завършени само 10 950 кв. м нови офиси, сочат данни на консултантската компания Avision Young. В строеж, с очаквано завършване през тази година, са 130 736 кв. м, показват още данните на компанията.

Повечето от тези площи са от проекти, чието завършване е било планирано за 2023 г. Проектите, започнати след началото на COVID-19 пандемията, са малко, допълва тя.

Обемът на активно търгуваните завършени офисни площи клас A и Б остава почти непроменен и е в размер на 2,01 милиона кв. м.

През втората половина на миналата година на офисния пазар са преобладавали удължаванията на съществуващи договори. Общият обем на сключените сделки е 144 893 кв. м, като удължаванията са над 60% от тези площи. За цялата минала година са били сключени сделки за общо 261 393 кв.м, като почти 57% от тях са от удължаване на договори, а 43% от преместване и разширяване.

Тенденцията за преместване в по-качествени сгради се запазва, но липсата на ново предлагане през годината е задържало нивото на преместванията в по-ниски граници и е увеличило броя на удължаванията. „Въпреки че хибридната работа е напълно интегрирана в начина ни на живот, все още някои компании изпитват трудности да върнат хората си в офиса, но осъзнават необходимостта да ги събират по-често заедно под един покрив“, отбелязва компанията.

През 2023 г., тенденцията “треска за качествен офис“ се е забавила заради глобалните икономически предизвикателства, които са накарали компаниите да бъдат по-предпазливи в разходите си. Освен това ограниченото предлагане на нови офисни площи е забавило увеличаването на свободните. Към края на 2023 г. те са 14,3%.

Преместването на фирмите в по-нови сгради, разположени предимно в „покрайнините“, е увеличило свободните площи в зоните Център и Широк център. През 2024 г. може да се очаква допълнително увеличение на свободните площи, особено в по-старите офис сгради, поради очакваното завършване на нови офис сгради през следващата годината, отбелязват от Avision Young.

След повишаване в началото на годината офертните наемни нива са останали предимно в диапазона 11-16,5 евро на квадратен метър на месец с незначително увеличение на наемите като цяло. В зависимост от статуса и позиционирането на проектите консултантите наблюдават различни динамики. Някои проекти от висок клас са се опитали да повишат още цените, но са се върнали на изходна позиция. Проекти на предизвикателни локации са предложили по-агресивно ценообразуване с цел да компенсират местоположение и/или липса на удобства. В средния сегмент повечето наемодатели са запазили нивата на наемите непроменени, усещайки конкуренцията със сходни проекти или с такива с по-добро качество и местоположение.

На фона на предизвикателствата, породени от инфлацията, сервизните такси са нараснали повсеместно и средната стойност за офис сгради клас А достига 3 евро на квадратен метър на месец. Средното увеличение за годината е било с почти 9%, което е близо до средногодишната инфлация в страната. При някои проекти от по-висок клас таксите са над 3,5 или 4 евро на квадратен метър на месец. Наематели, които изискват сгради с разнообразни площи за общо ползване, множество удобства, обилна зеленина и модерни технологии, трябва да са готови да заплатят свързаните с това разходи за обслужване, пише консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още