IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на изкуствения интелект събужда жилищния пазар в Силициевата долина

Жилищата често се продават със стотици хиляди долари над офертната цена, казват местни брокери

16:28 | 12.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Забогатели благодарение на изкуствения интелект (AI) хора активизират отново жилищния пазар в Силициевата долина в Калифорния, пише Bloomberg.

Огледите в Сан Хосе на къщи за милиони долари привличат значителен интерес и често се стига до продажби на цена, която е със стотици хиляди долари над офертната. Обявите изчезват от пазара с най-бързия темп в САЩ.

Купувачите бързат да се възползват от спада през последно време на лихвите по ипотечните кредити и разполагат с пари от силното поскъпване на книжата на големите технологични компании през миналата година, подкрепено от развитието на изкуствения интелект. Много хора, които сега навлизат на жилищния пазар, не са купували дом преди това.

„Имаме толкова много купувачи на първо жилище. Те се чувстват много богати“, казва Джули Уайс, брокер на недвижими имоти в компанията Keller Williams в Лос Гатос.

Конкуренцията за жилища се засилва, тъй като тенденцията от времето на пандемията за напускане на хора от Северна Калифорния към по-евтини локации в страната, отслабва. Задължителното завръщане в офиса убеждава служителите да намират жилище близо до много централи в покрайнините – от тази на Apple до офис комплексите на Alphabet и производителя на AI чипове Nvidia, чиято цена на акциите се утрои през миналата година.

Това компенсира последиците от съкращаването на хиляди хора в технологичната индустрия. В район, който е известен с оскъдното си предлагане, малък ръст на търсенето може да отприщи офертни войни.

Нико един жилищен пазар в САЩ не е толкова свързан с развитието на технологичната индустрия, колкото Силициевата долина и по-широкият Залив на Сан Франциско. Но брокери в други големи градове – от Бостън и Сиатъл до Денвър, също може да отчетат ръст на търсенето в ключовия пролетен сезон на продажбите, който по традиция започва веднага след уикенда на Супербоул.

Сред 50-те най-големи града в САЩ Сан Хосе е на първо място по най-бърз ръст на цените на жилищата. Там за 61% от новите обяви са сключени договори за по-малко от 14 дни, сочат данни на компанията Redfin Corp. за четирите седмици до 4 февруари. На второ място е пазарът в Сиатъл, където се намират централите на Amazon и Microsoft, там 59% от обявите са изчезнали също толкова бързо.

Имотите в Сан Хосе се продават средно с 2% над офертната цена, показват данните на Redfin. Това може да доведе до значителна премия на място, където продавачите искат за жилище средно 1,3 млн. долара.

Къщи за продажба в Сан Хосе, щата Калифорния. Снимка: Bloomberg LP Къщи за продажба в Сан Хосе, щата Калифорния. Снимка: Bloomberg LP

Акции на компании често съставляват голям дял от възнагражденията на софтуерни инженери и други служители в технологичната област, това обяснява защо те могат да си позволят толкова скъпи домове.

„Не си купувате къща за 3 млн. долара в Лос Алтос със заплата от 200 хил. долара. Но можете да я купите с богатството си от акции“, коментира Майкъл Симонсен, основател на базираната в Сан Франциско компания за данни за жилищния пазар Altos Research.

Пандемична треска

Лихвите по ипотечните кредити, които нараснаха през последните години, държат наличностите в Силициевата долина и в САЩ като цяло ограничени, тъй като малко собственици на жилища искат да продават, ако това означава да се откажат от евтините си заеми.

Жилищният пазар в Сан Хосе, който е един от най-скъпите в света, е като влакче на ужасите през последните години. Цените достигнаха връх през 2022 г., след като Covid накара купувачите да побързат към предградията, но след това пазарът се охлади с ръста на лихвите миналата година. Спадът на лихвите по заемите спрямо връхната им точка от октомври отприщи новата треска за пазаруване.

Миграцията по време на пандемията към не толкова скъпи градове като Нешвил и Остин се забавя и далеч по-малко собственици на жилища сега напускат Залива на Сан Франциско. Нетното изтичане е спаднало до 26 хил. души през четвъртото тримесечие, което е забавяне с 13% спрямо година по-рано и е наполовина на нивото във връхната точка през септември 2021 г., сочат данните на Redfin.

Коли Tesla са паркирани пред къща в Купертино. Снимка: Bloomberg LP Коли Tesla са паркирани пред къща в Купертино. Снимка: Bloomberg LP

Макар че лихвите по жилищните заеми все още възпират някои хора, Силициевата долина продължава да произвежда милионери, които ценят живота близо до работното си място. Отчаянието на купувачите се завръща, особено на скъпи локации като Купертино или Лос Гатос, където има малко жилища за покупка, казва Уайс.

Сан Франциско

Сан Франциско се възстановява по-бавно от Силициевата долина, отчасти защото понесе много силен удар по време на пандемията, когато търсенето бе особено вяло за скъпи апартаменти в центъра. Жилищата на добра локация обаче привличат голямо внимание, дори още преди да стигнат официално до пазара.

Александър Лури, брокер в компанията Compass в Сан Франциско, провел неофициални огледи на скоро ремонтиран имот с три спални и голям заден двор за 3,5 млн. долара в Marina District в същия уикенд, когато местният отбор по американски футбол „Сан Франциско Фортинайтърс“ били в шампионата на конференцията. Те привлекли 55 кандидат-купувачи. След като видял огромния интерес, продавачът повишил цената на 4,5 млн. долара.

„Хората идваха, когато местният ни отбор се бореше за Супербоул. Ако това не е добър знак, не знам кой друг е“, казва Лури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още