IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 уязвими семейства у нас са подобрили жилищата си през 2023 г. с безлихвени микрозаеми

Програмата на „Хабитат България“ се изпълнява в шест града в страната за период от две години

17:14 | 12.02.24 г.
Невена от Ракитово, която се е възползвала от безлихвен заем по програмата Code Housing, за да прибави още една стая към дома си за семейството на най-малкия си син. Снимка: Хабитат България
Невена от Ракитово, която се е възползвала от безлихвен заем по програмата Code Housing, за да прибави още една стая към дома си за семейството на най-малкия си син. Снимка: Хабитат България

Програма на неправителствената организация „Хабитат България“, част от мрежата Habitat for Humanity, която работи в над 70 страни в света за подобряване на условията на живот на уязвими групи от обществото, е помогнала през миналата година на 222 семейства и 213 деца в шест общини в страната да подобрят жилищните си условия чрез безлихвени микрозаеми, съобщава организацията.

В рамките на програмата „Code Housing: общностно развитие и жилищна подкрепа за уязвими групи“, която се изпълнява в общините Търговище, Кюстендил, Ботевград, Бургас, Сливен и Ракитово за период от две години, са предоставени 168 заема в общ размер от 156 500 лв. на уязвими семейства, живеещи в лоши жилищни условия. През 2023 г. Фондът за жилищни подобрения е на стойност 120 хил. лв., което означава, че е револвирал 1,3 пъти, отбелязват от организацията.

В рамките на програмата „Хабитат България“ работи с местна организация във всяка от шестте общини, всяка от които управлява жилищен фонд в размер на 20 хил. лв. Партньорски организации са „Клуб на НСО“ в Търговище, НЧ „Васил Левски 1965“ в Кюстендил, Местна активна група (М.А.Г.) Ботевград, „Бизнес – център Бургас“, „Майчин център – Надежда“ в Сливен и Фондация „Бъдеще“ в Ракитово. Те отпускат заеми до 1200 лв. за ремонт на покриви, санитарни възли, стаи, както и за подобряване на енергийната ефективност на жилищата. Парите трябва да бъдат върнати в рамките на 12 месеца на малки вноски и в същия размер, без оскъпяване.

Хората, които са се възползвали от заемите, са длъжни да възстановят средствата, които са получили, по схема, съобразена с техните доходи и конкретна семейна ситуация. Те са мотивирани да изпълнят поетите ангажименти, за да могат да използват тази възможност отново, допълва организацията.

Средствата, които се връщат във Фонда за жилищни подобрения, могат да се използват за следващи нуждаещи се семейства или за дофинансиране на започнали ремонти.

Освен че получават материална помощ, семействата се включват в обучителни семинари, които целят да подобрят възможностите им да се справят с ежедневни ситуации, да управляват по-добре домакинството и да поддържат жилището си. Сред темите на семинарите миналата година са били „Управление на семейния бюджет“, „Поддържане на жилището: подобряване условията в дома – проблеми и решения, „Енергийна ефективност на жилището“. Миналата година са били организирани девет обучения, в които са се включили 165 души.

Допълнителна мярка за подкрепа на целевите общности са местните проектни инициативи, които „Хабитат България“ финансира. Те са в размер до 5000 лева и са насочени към подобряване на условията на живот в кварталите, където оперира програмата, включително за подобряване енергийната ефективност на жилищата и намаляване на енергийната бедност, подобряване на инфраструктурата, качеството на въздуха, здравния статус и качеството на живот.

Новата програма е продължение на няколко последователни програми и инициативи за цялостно общностно развитие, които „Хабитат България“ развива от 2008 г., и се финансират от два източника - Global Mission Fund на Habitat for Humanity International и от фондация Medicor.

В Търговище неправителствената организация е инвестирала около 535 хил. лв. под формата на микрофинансиране за ремонти в домовете на хора от уязвимите групи от 2010 г. насам. Инвестицията е подобрила условията на живот на близо 1150 семейства и 1500 деца. Миналата година по сегашната програма Code Housing в община Търговище са били отпуснати 38 безлихвени заема на обща стойност 36 хил. лв. В Кюстендил са инвестирани около 170 хил. лв. от 2011 г. насам, които са подобрили условията за живот на близо 300 семейства и 600 деца от уязвимите групи. През миналата година в кв. „Изток“ в града са били отпуснати 23 безлихвени заема на обща стойност над 20 хил. лв.

В Ботевград, където „Хабитат България“ е започнала да работи от миналата година, са инвестирани около 36 хил. лв., които са подобрили условията за живот на близо 48 семейства и 46 деца. В Ракитово инвестициите от 2017 г. насам възлизат на около 60 хил. лв., които са подобрили условията на живот на близо 240 семейства и над 140 деца. През последните 8 месеца по сегашната програма в кв. „Запад“ в града са отпуснати 17 безлихвени заема за общо 15 400 лв.

В Сливен инвестициите възлизат на 136 хил. лв. от 2015 г. насам и те са подобрили условията за живот на близо 590 семейства и над 600 деца. През последните осем месеца в кв. „Надежда“ в града са отпуснати 26 безлихвени заема по сегашната програма на обща стойност 24 900 лв. В Бургас са инвестирани близо 58 хил. лв. от 2017 г. насам, които са подобрили условията на живот на близо 220 семейства и около 140 деца. През последните осем месеца по сегашната програма са отпуснати 24 безлихвени заема на обща стойност 23 600 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още