IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийските молове Serdika и Paradise Center записаха силна 2023 г.

Двата търговски центъра са донесли третата по големина нетна печалба от наеми на южноафриканския си собственик в ЦИЕ

18:34 | 21.02.24 г.
Снимка: Google Maps
Снимка: Google Maps

Софийските молове Paradise Center и Serdika Center на южноафриканския фонд за инвестиции в имоти NEPI Rockcastle са постигнали нетна печалба от наеми от малко над 41 млн. евро през 2023 г., като тя е нараснала спрямо 36,5 млн. евро година по-рано, сочи отчетът на фонда.

В него не се посочват отделни данни за двата търговски центъра, а само общите им резултати за миналата година. По този показател търговските центрове на NEPI в София са на трето място сред обектите на компанията в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) след тези в Румъния и Полша. Общата нетна печалба на фонда от наеми е достигнала 491 млн. евро и е нараснала с 21% на годишна база.

Освен в България компанията има присъствие в Румъния, Полша, Унгария, Словакия, Хърватия, Сърбия, Чехия и Литва.

NEPI придоби Paradise Center в София през 2017 г. в сделка за почти 253 млн. евро, която беше най-голямата в България за годината. Преди това фондът стана собственик и на Serdika Center за сумата от малко над 207 млн. евро.

Печалбата преди нетни финансови разходи на Serdika Center и Paradise Center е достигнала 79,7 млн. евро през 2023 г. и е нараснала спрямо малко над 47 млн. евро година по-рано. Оперативните разходи за двата мола обаче също са се повишили до 19,6 млн. евро спрямо 15,8 млн. евро през 2022 г.

Към края на 2023 г. Serdika Center и Paradise Center се оценяват на 503 млн. евро спрямо 455 млн. евро година по-рано. Общият портфейл с търговски центрове на NEPI в ЦИЕ също е повишил стойността си до 6,8 млрд. евро спрямо близо 6,6 млрд. евро година по-рано.

През миналата година фондът е генерирал най-високата печалба на акция за разпределяне между акционерите в историята си от 56,98 евроцента, подобрявайки рекорда си през 2019 г. Тя е нараснала с 9,3% спрямо 2022 г.

„Това бележи не само пълно възстановяване от последиците от Covid-19, но и устойчиво подобряване на представянето, определено от продължаващите инвестиции в нашия портфейл“, коментира главният изпълнителен директор на NEPI Рюдигер Дани, цитиран в отчета. Компанията обяви дивидент от 25,61 евроцента на акция за второто полугодие на 2023 г.

„Защитата от инфлация чрез клаузи за индексация, включени в договорите ни за наем, послужиха добре на NEPI Rockcastle в средата на висока инфлация в Централна и Източна Европа през последните две години. Активното управление на обектите доведе до среден ръст на наемите с 8%, над предвидената индексация в нови наемни договори и подновявания“, отбелязва Дани.

Силните резултати на фонда са били подкрепени и от ръста на продажбите на наемателите с 12,6%, а средната кошница на потребителите бележи повишение със 7,8 на сто в унисон с предишните години. Посещаемостта на обектите на NEPI е нараснала с 14,2% до 377 млн. посещения през 2023 г. Свободните площи в търговските центрове на компанията са намалели до 2,2% спрямо 2,7 на сто към края на 2022 г.  

Съотношението между дълга и собствения капитал (LTV) към края на 2023 г. е 32,2% и е под стратегическия горен праг от 35 на сто, определен от компанията. Тя също така е изтеглила необезпечен зелен заем за 387 млн. евро от Международната финансова корпорация (International Finance Corporation – IFC), за да си осигури средства, достатъчни да покрият 80% от плащанията по облигации с настъпващ падеж през ноември 2024 г. Заемът е с падеж през януари 2029 г. и е бил напълно изплатен през февруари тази година.

Към края на миналата година фондът има силна ликвидна позиция с кешови наличности от 339 млн. евро и неизтеглени кредитни инструменти на стойност 570 млн. евро.

През миналата година NEPI Rockcastle е инвестирала 197 млн. евро в нови проекти и капиталови разходи, включително инвестиция в жилищен проект в Румъния с 254 апартамента, от които 186 вече са продадени. Направените от фонда инвестиции са нараснали спрямо 154 млн. евро предходната година.

Миналата година е завършило строителството на Promenada в Крайова, Румъния, с площ от 63 700 кв. м, най-големия търговски център, който е отворил врати в ЦИЕ за годината. Откриването му е било в рамките на планирания срок и на определения бюджет.

Сред текущите проекти на компанията са разширяването на мол Promenada в Букурещ, преустройството на Bonarka City Center в Краков и разширяването на търговски център в Плоещ. Останалите проекти на фонда, който има намерение да построи и търговски център в Пловдив с брутна отдаваема площ от 57 800 кв. м, все още са в процес на получаване на разрешение за строеж.

NEPI е продължил програмата си за зелена енергия, започната през 2022 г. с поставянето на фотоволтаични панели на 17 нови локации през миналата година. Сега компанията произвежда слънчева енергия в 27 от обектите си в Румъния, които задоволяват 25% от енергийните нужди на активите.

Фондът е подписал 461 нови договора за наем за общо 100 600 кв. м брутна отдаваема площ през миналата година, като международните наематели са съставлявали 57% от новоподписаните договори. Други 846 наемни договора са били подновени през годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още