IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Позеленяването" на бетона е процъфтяващ бизнес в САЩ

Според някои данни материалът съставлява над 7% от въглеродните емисии в света

18:00 | 31.03.24 г. 5
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Бил Гейтс, Джеф Безос и бившият баскетболист от „Лос Анджелис Лейкърс“ Рик Фокс са част от новата вълна инвеститори и предприемачи, които се опитват да направят по-зелен един от най-големите замърсители в света, пише Wall Street Journal.

Бетонът съставлява над 7% от глобалните въглеродни емисии, сочат някои данни. Това е почти колкото произвежданите от Индия въглеродни емисии и над два пъти повече от количеството, произвеждано от световната авиационна индустрия.

„Виновник“ за повечето емисии е циментът – „лепилото“, което слепва пясъка и чакъла за производството на бетон, използван за строителството на пътища, мостове и високи сгради.

Бетонът, който е на второ място сред най-използваните материали в света след водата, е популярен, защото е евтин, относително лесен за производство, огнеустойчив и с изключителна здравина.

„Това е най-демократичният материал“, казва Адмир Масич, доцент по гражданско и екологично инженерство в Масачузетския технологичен институт.

Той също така е много, много мръсен. Циментът се получава от загряването на варовик и глина до около 1482 градуса по Целзий в гигантски пещи и превръщането им в гранули с размерите на мрамор, които след това се превръщат в прах и се смесват с другите материали. При загряването варовикът отделя много въглероден диоксид и целият процес често е захранван с изкопаеми горива като въглища или газ.

Големи производители на цимент и стартъпи, включително Brimstone и Partanna, базиран на Бахамските острови стартъп, оглавяван от трикратния шампион от NBA Фокс, развиват нови технологии за производство на цимент с по-малко въглеродни емисии. Breakthrough Energy Ventures, която е основана от Гейтс и подкрепяна от Безос, Джак Ма и Майкъл Блумбърг, Fifth Wall и други компании за рисков капитал инвестират десетки милиони долари в тези компании.

Те отчасти са мотивирани от федералното правителство в САЩ, което предоставя грантове и заделя милиарди за декарбонизиране на материали като цимента. Местните регулатори също насърчават новите технологии. През 2021 г. Калифорния прие закон за намаляване на емисиите от цимент, а Ню Йорк през 2023 г. публикува правила, които ограничават емисиите от бетон, използван за финансирани от щата строителни проекти.

Някои компании се опитват да произвеждат цимент от различни материали, които не са толкова замърсяващи. Brimstone съобщи, че е разработила начин за производство на цимент от скали, които не съдържат въглерод. Компанията заяви, че е набрала около 60 млн. долара рисково финансиране до момента.

Други продават заместители на цимента, така че да се използват по-малки количества от него при производството на бетон. Eco Material Technologies например използва пепел от въглища от сметища и вулканична пепел от мини и я продава на производители на бетон. Тези заместители не са нови, но компанията казва, че е разработила начини за повишаване на дела им в бетона.

„Целта ни е да използваме последните няколко поколения отпадъци като следващите няколко поколения по-зелен бетон“, казва главният изпълнителен директор Грант Куаша.

Други премахват замърсители от въздуха. Стартъпът CarbonCure, базиран в Халифакс, Нова Скотия, е създал процес за добавяне на въглероден диоксид при производството му и е набрал 80 млн. долара под формата на рисково финансиране миналата година.

Partanna, която използва разтвор от обезсоляване на солена вода за производство на бетон, казва, че домовете, изградени с нейния материал, поглъщат въглерод от въздуха.

Не е ясно дали алтернативите за по-зелен бетон ще намерят някога по-широко разпространение. Строителните кодекси имат строги правила какво трябва да съдържа бетонът и много строителни компании не обичат да изпробват нови материали, казва Масич.

Цената е друг проблем. Най-екологичната алтернатива на цимента на Eco Material например струва близо два пъти повече от стандартния цимент, казва Куаша. Главният изпълнителен директор Коди Финке отбелязва, че циментът на Brimstone ще струва също толкова или дори по-малко от обичайния вид, но компанията тепърва трябва да изгради завод.

„Ако отида в развиващия се свят и им кажа, че трябва да платят с 20% повече за цимента си, те няма да го направят“, казва Ерик Тун, управляващ партньор в Breakthrough Energy Ventures.

Дори някоя от новите технологии да успее, стартиращите компании все още не са доказали, че могат да произвеждат зелен цимент в големите количества, които са нужни за спиране на глобалното затопляне.

Но Тун отбелязва, че производителите на цимент нямат друг избор освен да намерят евтини начини да намалят емисиите, тъй като отказът от материала не е вариант.

„Циментът е чуден материал“, казва Тун. „Той е толкова евтин, ценен и добър за това, за което ни е необходим, че е наистина трудно да се сетим за начини да го заобиколим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 7
hob6
преди 1 месец
До: Dani_2077Нямаше да е лошо,да бяха мислили когато трябва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 14
Dani_2077
преди 1 месец
Интересни неща правят/мислят хората, а нашите маймуни тук, искат още поне 50 години да копаят въглища ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 месец
Зелен бетон, произведен през зелен водород! Филтриран през зелени долари! Ау, те вече не ги печатат. Значи през зелено крипто. То е такова крипто, изкопано от експедицията на Мъск на Марс - та въглеродните емисии да са останали там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още