IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на сгради у нас остава вяло за втори пореден месец през февруари

Общата строителна продукция в страната е нараснала както на месечна, така и на годишна база, сочат данни на НСИ

13:36 | 10.04.24 г. 1
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Сградното строителство у нас е записало втори месец на вяло представяне от началото на 2024 г., докато гражданската и инженерната инфраструктура расте стабилно и тласка нагоре общата строителна продукция в страната както на месечна, така и на годишна база, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През февруари произведената продукция в сектор строителство се е увеличила с 1,4% спрямо предходния месец, показват сезонно изгладените данни на националната статистика.

По-голям принос за месечното покачване има гражданската и инженерна инфраструктура, която НСИ вече разделя на продукция от специализирани строителни дейности и строителство на съоръжения. Индексите са изчислени въз основа на месечно наблюдение на строителни предприятия, чиято продукция надхвърля 75% от общата строителна продукция в страната.

През февруари продукцията от специализирани строителни дейности е нараснала с 2,6% на месечна база и с 6,3 на сто на годишна. Тя записа ръст и през първия месец от новата година.

В същото време строителството на съоръжения се е повишило с 1,2% спрямо януари и с 8,1% спрямо февруари 2023 г., като то записва трети пореден положителен месец както на месечна, така и на годишна база.

Сградното строителство също е успяло да изплува на зелена територия на месечна база през февруари с покачване от 0,5%, след като през януари се понижи с 2,1 на сто. На годишна база обаче то намалява с 2%, след като записа спад с 3,5 на сто и през януари. Представянето е в контраст с 2023 г., когато строителството на сгради отбелязваше годишен ръст във всички месеци.

Общата строителна продукция у нас се е повишила с 3,3% спрямо февруари миналата година след два поредни месеца на нулев растеж, сочат календарно изгладените данни на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 седмици
В края на статията - 'Общата строителна продукция у нас се е повишила с 3,3% спрямо февруари миналата година след два поредни месеца на нулев растеж, сочат календарно изгладените данни на НСИ' - в заглавието - 'Строителството на сгради у нас остава вяло за втори пореден месец през февруари' . Последно?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още