IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просрочията по ипотечни кредити във Великобритания достигнаха 8-годишен връх

Данните на АЦБ показват продължаващото въздействие на лихвите по ипотечните кредити върху домакинствата

11:37 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Просрочията по ипотечните кредити във Великобритания са достигнали почти 8-годишен връх през първото тримесечие на 2024 г., сочат официални данни, цитирани от Financial Times. Те показват продължаващото трайно въздействие на високите лихви по заемите върху домакинствата.

Делът на заемите с просрочени плащания от общите баланси на неизплатените жилищни заеми е нараснал до 1,28% в трите месеца до 31 март спрямо 1,23% предходното тримесечие, сочат данните на Английската централна банка (АЦБ).

Данните бележат трайно преобръщане на дългосрочния спад на заемите с просрочия и е най-високият дял от последното тримесечие на 2016 г., когато достигна 1,24 на сто. Това показва предизвикателствата пред много избиратели преди парламентарните избори на 4 юли.

Високите цени в магазините, разходите по ипотечните кредити и бързо растящите наеми подлагат на натиск посланието от предизборната кампания на премиера Риши Сунак за подобряване на икономиката, като управляващата Консервативна партия изостава с около 20 процентни пункта от лейбъристите в обществени допитвания.

Саймън Гамън, управляващ партньор в консултантската компания Knight Frank Finance, казва, че „стойността на ипотечните баланси с просрочия е нараснала, тъй като финансите на домакинствата са подложени на натиск както от по-високите лихви по ипотечните кредити, така и от растящите цени на различни стоки и услуги“.

Макар че ръстът на просрочията е „сериозен“ за хора, които не успяват да изплатят ипотечните си кредити, „това все още не съставлява системен риск за жилищния пазар“, допълва Гамън.

Просрочията все още са ниски в сравнение с историческия им връх от 3,64% през първото тримесечие на 2009 г., по време на световната финансова криза. Оттогава те са намалели на фона на по-широкото възстановяване на икономиката и промените в ипотечните регулации.

Но повече домакинства са изправени пред по-високи лихви по ипотечните кредити тази година, тъй като заемите с фиксиран лихвен процент, договорени преди две или пет години, изтичат.

Лихвите по заемите нараснаха рязко между края на 2021 г. и 2023 г., след като АЦБ вдигна лихвените проценти до 16-годишен връх от 5,25% в стремежа си да укроти инфлацията.

Те отстъпиха от върховото си ниво през лятото на 2023 г. на фона на очакванията, че АЦБ ще започне да понижава лихвите тази година, но от февруари отново растат на фона на разочароващите данни за инфлацията и заплатите.

Отделни данни, публикувани от АЦБ миналата седмица, показаха, че лихвата по 2-годишните ипотечни кредити при съотношение от 60% между дълга и собствения капитал е нараснала до 5,01% през май спрямо 4,62% през януари, но ще бъде под нивото от 6,22% от юли 2023 г.

Абигейл Фернандес, анализатор в компанията за управление на кредити Pepper Advantage, коментира, че данните показват, че „някои групи остават под натиск и вероятно ще имат нужд от подкрепа в даден момент“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още