IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в ЦИЕ с плах опит за възстановяване през юли

Ръстовете обаче са крайно недостатъчни да компенсират загубите заради войната и срива на световните пазари от началото на годината

14:07 | 09.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Борсовите индекси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са направили плах опит за възстановяване през юли в сравнение с юни, с който компенсират в минимална степен загубите от началото на годината заради войната в Украйна и срива на световните пазари.

Изключения от тенденцията са водещите индекси в Турция и Босна и Херцеговина, които отбелязват силни ръстове. Донякъде в тази група индекси може да се каже, че влиза и сръбският BELEX.

Водещият български индекс SOFIX е сред малкото в региона, които отбелязват спад към края на юли в сравнение с края на юни. Бенчмаркът ускорява понижението си спрямо началото на годината, както и забавя ръста си на годишна база.

Руският индекс MOEX остава най-губещият в региона, макар че, подобно на общата тенденция, отбелязва слаб ръст през юли спрямо юни. Очакванията са през август обаче руските акции да засилят спада, тъй като инвеститорите от т.нар. „приятелски“ към Русия страни се връщат на пазара, считано от 8 август, и вероятно ще опитат да продават активи. Дълбочината на очаквания спад все пак вероятно ще е ограничена, тъй като делът на нерезиденти от „приятелски“ юрисдикции на пазара достига около 1%.

Най-печеливши и губещи индекси в ЦИЕ

Към края на юли в сравнение с края на юни SOFIX отчита най-силен спад в региона – с 2,2%, следван от CROBEX в Хърватия с 2,15% и PX в Чехия с 1,45%.

Същевременно KASE в Казахстан отбелязва най-силен ръст към края на юли спрямо края на юни – 10,42%, следван от BIST100 в Турция със 7,78% и BUX в Унгария с 6,54%.

В сравнение с началото на годината MOEX в Русия изтрива 41,55%, следван от WIG в Полша с 20,62% и KASE в Казахстан с 19,18%.

На другия полюс е BIST100 в Турция, който повишава стойността си с 39,55% в края на юли спрямо началото на годината. Следва BIRS в Босна и Херцеговина с 12,69%, а трети е BELEX в Сърбия с ръст от само 1,82%.

В сравнение с края на юли 2021 г. MOEX губи 41,3%, което представлява известна загуба на инерция в движението надолу на бенчмарка заради минималния ръст спрямо края на юни (през юни годишният спад на индекса беше над 42%). На второ място в ЦИЕ по годишен спад към края на юли е WIG в Полша с 18,67%, следван от BUX в Унгария с 14%.

Лидер по ръст на годишна база към края на юли е BIST100 в Турция с 86,11%, следван от BIRS в Босна и Херцеговина с 32,71%. Следва MBI10 от Северна Македония с 8,43%, както и сръбският BELEX със 7,75%.

На пето място в региона на ЦИЕ по годишен ръст към края на юли е SOFIX с малко над 5%.

Стойности и изменения на индексите в ЦИЕ към края на юли 2022 г. Таблица: Investor.bg Стойности и изменения на индексите в ЦИЕ към края на юли 2022 г. Таблица: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още