IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите на британските компании изостават от останалите в Г-7

Според Катрин Ман от АЦБ икономиката разчита само на няколко големи компании и финансови гиганти

23:02 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Катрин Ман, част от комисията, определяща лихвите в Английската централна банка (АЦБ), заяви, че ниските нива на инвестиции във Великобритания са повод за „безпокойство“ и че икономиката разчита само на няколко големи компании и финансови гиганти, за да привлече пари, пише Bloomberg.

Според Ман само на 0,5% от компаниите в Обединеното кралство се полагат половината от бизнес инвестициите, които според нея са „по-слаби“ в сравнение с тези в други страни с подобни размери.

„Голяма чат от средствата във Великобритания са от институционални и  чуждестранни инвеститори“, каза Ман на събитие в Националния институт за икономически и социални изследвания в Лондон. Тя каза, че само трима големи са собствениците на голям брой фирми в Обединеното кралство.

Ман излагаше доказателства за концентрацията на инвестициите на събитие, на което се разглеждат причините, заради които Великобритания претърпя едно от най-сериозните забавяния на производителността в развития свят.

Ниските бизнес инвестиции се посочват като причина за проблемите с производителността на Обединеното кралство, като се смята, че Brexit е задълбочил проблема и затова компаниите избягват да се листват на борсата в Лондон.

Пол Фишър, бивш представител на АЦБ, заяви на същото събитие, че проблемите с производителността в Обединеното кралство са възникнали още преди глобалната финансова криза и скоро ще се усетят и в други развити държави.

Той смята, че забавянето на производителността в развития свят е „дългосрочна тенденция, която ще продължи“ и до голяма степен може да се отдаде до голяма степен на това, че услугите все повече изпреварват фабричното производство в индустриализирания свят.

Според него затрудненията на Обединеното кралство в областта на производителността може да означават, че то изпреварва други държави в този процес, който обаче вероятно ще се усети и при тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още