IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забави до 7,6% през юни

Ценовият натиск изненадващо отслабна. Сега вниманието е насочено към следващите данни за инфлацията в еврозоната в петък

16:15 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в Германия изненадващо се забави през юни. Потребителските цени са се повишили със 7,6% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в сряда следобед въз основа на предварителна оценка. Икономистите очакваха увеличение от 8,0%, предава DPA. През май инфлацията беше 7,9%.

През юни 2022 г. цените на енергоизточниците нарастват с 38,0% на годишна база, което е сравнимо с тези от предходните месеци и с май, когато се повишиха с 38,3%.

Забележимите увеличения на цените нагоре по веригата на икономическия процес имат възходящ ефект върху потребителските цени, като друг фактор с възходящ ефект върху цените са прекъсванията във веригите на доставки, причинени от пандемията от Covid-19 и след това от руската инвазия в Украйна.

Германската статистика отбелязва, че в днешните предварителни данни за инфлацията са включени специални ефекти, като въздействието от правителственото решение за билет от 9 евро за транспорта и ценовата отстъпка при горивата, включително намаляване на данъците върху бензина и дизела, които влязоха в сила от 1 юни.

Destatis обаче отбелязва, че все още не е възможно въз основа на временните резултати да се покаже точната степен на ефекта от тези мерки.

Федералната статистическа служба ще даде допълнителна информация за тези ефекти при публикуването на окончателните резултати за инфлацията на 13 юли 2022 г.

Развитието на най-важната европейска икономика - Германия, е ключов показател за цялата еврозона. Новите данни за зоната с единна валута за юни ще бъдат публикувани в петък. Експертите очакват значително повишение на инфлацията: средно те прогнозират ниво на инфлация от 8,5% след 8,1% през май.

Макар да дават известно облекчение за самата Германия, новите данни няма да спрат Европейската централна банка да повиши лихвените проценти за първи път от повече от десетилетие следващия месец. Инфлационният натиск остава силен и в други части на 19-членната еврозона - по-рано Испания отчете изненадващ ръст до рекордните 10%.

Банкерите на ЕЦБ, които се събират на годишната си среща в Португалия, се обединяват около плана за започване на поредица от повишения на лихвените проценти от юли, като някои от тях (от Балтийския регион - където инфлацията достига 20%), призовават да се обмислят по-големи от планираните стъпки, за да се върне растежът на цените към целта от 2%.

Според икономиста на Berenberg Саломон Фидлер забавянето на поскъпването в Германия може да продължи и през следващия месец, когато ще бъде премахната таксата за възобновяема енергия върху цените на електроенергията, но основният ценови натиск вероятно ще остане висок.

Членът на Управителния съвет Пиер Вунш предупреди в интервю в сряда, че може да се наложи ЕЦБ да повиши лихвените проценти с повече, отколкото иска, ако инфлацията подтикне правителствата да харчат все по-големи суми за защита на домакинствата.

Това предполага, че мерки като тези в Германия - които временно облекчиха цените - в крайна сметка могат да доведат до нежелани последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още