IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разработва свои ценови индекси за суровините

Москва няма да доставя петрол до страни, които сложат таван върху цената ѝ, предупреди управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина

12:51 | 23.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка работи съвместно с правителството на страната, за да създаде национални ценови индекси за редица суровини. Това заяви управителят на финансовата институция Елвира Набиулина, цитирана от Bloomberg.

В петък ведомството понижи лихвите с повече от очакваното, приемайки спад от 150 базисни пункта (б.п.). След хода на банката лихвите спаднаха от 9,5% до ниво от 8%.

На пресконференция след заседанието Набиулина посочи, че банката е имала три варианта за размера на показателя - 8%, 8,5% и 9%.

"Възможността от допълнителни лихвени спадове в средносрочен план остава, но всичко ще зависи от постъпващите данни, ситуацията е несигурна", каза ръководителят на ведомството.

Що се отнася до петрола, централният банкер предупреди, че Москва няма да доставя суровината до страни, които сложат таван върху цената ѝ.

Пред репортерите Набиулина обяви и планове за създаване на бенчмаркове за суровините. "Много е важно да бъдат създадени такива индекси. На първо място, това се отнася до суровините", но може да се отнася "и до всякакви търгувани стоки".

От над десетилетие вече Москва се опитва да създаде свой петролен бенчмарк, но мотивацията ѝ нарасна след инвазията в Украйна. Според документ, видян от медията, идеята е първо да се създаде национална платформа за търговия, от която международни трейдъри ще може да закупуват руски петрол. Достигнат ли се значителни нива на търговия, ще бъде създаден местен бенчмарк в периода между март и юли 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Те москалите от един век разработват и кафеварка, ама все така със същия успех :)))) иначе на приказки, обещания и закани са първи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Точно заради това чичко соларко си е решил този проблем още преди 7 години и в момента не зависи от никакви окупатори а още по малко от разни брадати герои :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
xapoznai
преди 1 година
Първо ще ги върнат в 70 години на миналия век, а после ще ги изкупят... Русия сама си го наби като обяви война на Европа. Вместо да се присъедини, обяви война... Сега е в спирала от която няма излизане. Гледам, че политиците се опитват да внушат, че един Путин бил проблема, но едва ли е така. Русия ще се промени по един или друг начин и ако не беше ядреното оръжие отдавна да я бяха сготвили. Американците сигурно от десетилетия точат зъбки да заграбят всичко и сега бавно, бавно ще ги сготвят. Европа също ще помогне. На никого не му трябва силна Русия вече. Нито китайци, нито индийци, нито която и да е голяма сила няма да ги подкрепи. Всички ще ги експлоатират докато им е изгодно, но това далеч не е достатъчно... Просто примката се стяга бавно и сигурно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
След фалит няма значение кой какво щял да създава, иде време за конфискации :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ами те и сега имат нещо като индекси , ама колкото може да им се верва , че не нападнаха Украйна , толкова и индексите им ще са меродавни ... Нефелни крадци на съдомиялни машини ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Наследният принц на Саудитска арабия имал на бюрото си бял телефон без шайба, но с двуглав орел. За връзка с Началника :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Чичо Склери разбира ли какво ще стане с петролчецът? - Който не иска да купува от Русия по 100 кинта, ще купува от Арапия по 150 кинта. Арапите рязко ще "вдигнат добивът", препродавайки руски петрол. Тоест те ВЕЧЕ правят така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още