IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижението на щатската икономика не успя да влоши нагласите на Wall Street

Инвеститорите се отърсиха от опасенията за рецесия, подкрепени от вярата, че Фед е приключил с агресивното затягане

23:22 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Негативните данни за представянето на щатската икономика не успяха да помрачат настроенията на Wall Street в четвъртък, когато водещите борсови индекси записаха повишения, съобщи CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 1,03% към стойността си, достигайки 32 529,63 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличи с 1,21% до 4072,43 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 1,08% до 12 162,59 пункта.

И трите водещи индекса са на път да запишат седмичен ръст, както и най-добрия си месец за 2022 г.

Щатски Щатски

Цената на златото нарасна с близо 2 на сто до 1752,9 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,671%.

Данните по-рано през деня показаха, че щатската икономика се е свила за второ поредно тримесечие, повишавайки вероятността за навлизане в рецесия. Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е спаднал през второто тримесечие с 0,9% на годишна база след понижението от 1,6% през първите три месеца на годината.

В сряда (27 юли)  Федералният резерв на САЩ одобри лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) за втори пореден месец. В традиционната пресконференция след заседанието управителят на ведомството Джером Пауъл отново демонстрира ястребовия* си тон, но призна, че "в даден момент" ще е подходящо темпът на лихвени повишения да се забави.

След кратки понижения в началото на търговската сесия, инвеститорите се отърсиха от опасенията, че агресивните ходове на Фед ще избутат щатската икономика до рецесия.

Много пазарни участници определят рецесията като две последователни тримесечия, в които икономиката се е свила. Процесът обаче е по-сложен от това, като Националното бюро за икономически изследвания в САЩ - официалният арбитър за рецесии в страната - добавя и други фактори.

"Фед може все още да повишава леко лихвите, но знаем, че те няма да продължат да се покачват със същото ниво", каза Макс Васерман, старши портфолио мениджър и основател на Miramar Capital.

Инвеститорите продължават да следят и данните от продължаващия сезон на отчетите в САЩ. По думите на Васерман корпоративните данни също са причина за оптимизма тази седмица. Те, заедно с вярата, че Фед "на практика е приключил с агресивното затягане", дават причина на инвеститорите да си отдъхнат.

Honeywell и Etsy добавиха по 3,69% и 9,86% към капитализацията си, след представянето на силни резултати. Акциите на Ford Motor поскъпнаха с над 6 на сто, докато тези на Meta Platforms - компанията майка на Facebook - поевтиняха с 5,22%.

Към момента близо 49% от компаниите в индекса S&P 500 са публикували финансовите си отчети, като от тях 71,5% са надминали очакванията, сочат данните на FactSet.

Световният бенчмарк Брент поскъпна с 0,82% до 107,49 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намаля с 0,13% до 97,13 долара за барел.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още