IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите на Фед за нови лихвени повишения не успяха да стреснат „Уолстрийт“

Банковите акции поведоха ръстовете

23:17 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато „Уолстрийт“ оценява сигналите на Федералния резерв на САЩ относно продължаването на агресивното покачване на лихвите, съобщава CNBC

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,61% до 31 773,80 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,66% до 4006,09 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 70,23 пункта, или 0,6%, покачвайки се до ниво от 11 862,13 пункта.

По-рано в четвъртък управителят на Фед Джером Пауъл отново загатна, че банката все още не си е свършила работата с инфлацията и че ще продължи да предприема силни и директни ходове. Пауъл изтъкна, че голям фактор за сегашните високи цени е пандемията и измененията, до които тя доведе.

"Според мен нямаше да имаме такава инфлация, каквато виждаме в момента, ако не бяха пандемичните ефекти", каза Пауъл, визирайки прекъсванията на снабдителните вериги и промените в потребителското търсене, което се измести от услуги към стоки по време на здравната криза.

Часове по-късно управителят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс посочи, че служителите на централната банка на САЩ могат да прибегнат до трето поредно голямо увеличение на лихвите, когато се срещнат на 20-21 септември.

„Мисля, че имаме добър план. Бихме могли да увеличим със 75 базисни пункта лихвите през септември“, заяви той, добавяйки: „Знам, че трябва да увеличим лихвените проценти до значително по-високо ниво от сегашното“.

Щатските индекси в края на редовната търговия в четвъртък (8 септември). Щатските индекси в края на редовната търговия в четвъртък (8 септември).

През деня Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите с 0,75 процентни пункта, с което депозитната лихва достигна 0,75% спрямо нулевото равнище досега. Ходът беше очакван и е част от усилията за укротяване на инфлацията.

На „Уолстрийт“ финансовите компании водят при ръстовете, като книжата на JP Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поскъпнаха съответно с 1,93%, 3 на сто, 2,88% и 2,1%.

В технологичния сектор акциите на Microsoft, Apple и Alphabet поевтиняха съответно с 0,6%, 1,4 на сто и 1,5%. В същото време цената на книжата на Meta се повиши с над 0,4%.

При автомобилните компании акциите на Tesla записаха ценови ръст от 1,4%, докато тези на General Motors поскъпнаха с 0,6%. Книжата на Ford поевтиняха с 0,3%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 3,313% и 3,467 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американски пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,18% до 109,64 пункта.

На петролните пазари цената на Брент нарасна с 0,69% до 88,61 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI се увеличи с 1,12 на сто до 82,86 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още