IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка: Няма да има рецесия, но тази възможност не може да се изключи

Има редица рискове, които биха имали негативно влияние върху икономическия растеж, каза управителят на ведомството

11:28 | 23.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската централна банка не смята, че икономиката на страната ще навлезе в рецесия, но не може да изключи тази възможност. Това заяви управителят на ведомството Томас Йордан в интервю пред вестник Blick, цитиран от Ройтерс.

"Не я очакваме към този момент. Швейцарската икономика би трябвало да се разрасне с 2% тази година", каза Йордан, цитирайки прогнозата на ведомството от четвъртък, когато то одобри лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.).

"Следващата година ситуацията може да стане още по-мрачна. Но има редица рискове, които биха могли да имат негативно влияние върху икономическия растеж. Например ако цената на енергията отново рязко се покачи или ако външната икономическа среда се влоши. Или ако ситуацията с пандемията отново се влоши", каза Йордан.

"Всичко това би могло да има много негативно влияние. И тогава човек не би могъл изцяло да изключи възможността, че световната икономика, следователно и швейцарската, може да изпаднат в рецесия", обобщи централният банкер.

В четвъртък регулаторът сложи край на отрицателните лихви в Европа, като повиши своята лихва до ниво от 0,5% в съответствие с прогнозите на икономистите. Освен това банката обнови инфлационните си прогнози, направени с допускането, че лихвата ще бъде 0,5% по време на целия прогнозен хоризонт. За 2022 г. се предвижда средна годишна инфлация от 3%, за 2023 г. тя ще е 2,4%, а за 2024 г. - 1,7 на сто.

Ръководителят на финансовата институция обаче посочи, че ще зависи от банките какви лихви ще предлагат на своите клиенти. "Банките се съревновават една с друга и зависят от спестяващите, които носят парите си, чиято заплата е там. В средносрочен план това ще предизвика покачване на лихвите и при банковите сметки", предупреди централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още