IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки оставиха основните си лихви без промяна за втори пореден месец

Икономистите понижиха очакванията си за допълнително парично разхлабване от централната банка

12:03 | 20.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските банки оставиха основните си лихви непроменени за втори пореден месец, а икономистите допълнително понижиха очакванията си за парично разхлабване от централната банка на фона на продължаващото поевтиняване на китайския юан, пише Bloomberg.

Едногодишният основен кредитен лихвен процент остана на равнище от 3,65%, се казва в изявление на Китайската народна банка, публикувано в четвъртък. Петнадесет от 16 икономисти, анкетирани от медията, очакваха такъв резултат. Петгодишната лихва, която се използва при ипотеките, също запази нивото си от 4,3% в съответствие с прогнозите.

Основните лихви са базирани на цените на кредитите, които 18 банки предлагат на своите клиенти, като информация за тях се публикува ежемесечно от Китайската народна банка.

Инвеститорите понижиха очакванията си за допълнително парично разхлабване в последните седмици, след като един щатски долар се срина под 7,2 китайски юана до най-ниското си ниво от 2008 г. Китайската народна банка може да отложи и намалението за капиталовия буфер, или средствата, които банките трябва да заделят като резерви, до ноември.

Все повече икономисти прогнозират, че лихвите на регулатора ще останат без промяна до края на годината, докато агресивната парична политика на Федералния резерв на САЩ предизвиква изтичане на капитали от Китай.

"Смятаме, че Китайската народна банка ще отложи всякакви намаления до първото тримесечие на 2023 г. Това означава, че вероятно основните лихви също ще останат без промяна за момента, макар че не изключваме да предприемат действия", смята Ерик Джу от Bloomberg Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още