IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите данни за американската икономика тласнаха Dow Jones към ръст от близо 200 пункта

Проблемите в технологичния сектор задържаха по-широкия фондов пазар в четвъртък

23:58 | 27.10.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши с ръст сесията в четвъртък, след като нови данни показаха, че брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на САЩ е нараснал по-бързо от очакванията и дадоха сигнал за отслабване на инфлацията. Това насърчи инвеститорите да купуват акции, свързани със стабилността на икономиката предава CNBC.

Dow прибави 194,17 пункта към стойността си и завърши деня на ниво от 32 033,28 пункта в петия си пореден ден на печеливша сесия. Книжата на Caterpillar, McDonald’s и Honeywell тласнаха нагоре индекса с 30 компании, след като те обявиха по-добри от очакванията отчети.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,6% до ниво от 3807,30 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 1,6% до равнище о 10 792,67 пункта, след като сривът при Meta и други технологични компании натежа върху индекса.

В макроикономически план американската икономика е нараснала с 2,6% на годишна база през третото тримесечие спрямо очаквания от Dow Jones растеж от 2,3%, сочат данни на Бюрото за икономически анализи. Индексът на цените, мерило за разходите за живот, който е коригиран, за да отразява променящото се поведение на потребителите, е нараснал с 4,1% за тримесечието, доста под очакваните 5,3 на сто. Основната инфлация се е ускорила с 4,2%, значително под очакванията за 7,3% според индикатор, използван от Федералния резерв.

Това даде надежди на пазарните наблюдатели, които следят за данни, показващи забавяне на инфлацията. Данните може да накарат Федералния резерв на смекчи повишението на лихвите на заседанието си през ноември, коментира Клиф Ходж, главен инвестиционен директор на компанията Cornerstone Wealth.

Проблемите за технологичния сектор обаче продължават, дърпайки назад по-широкия фондов пазар. Книжата на Meta поевтиняха с 24,6% заради слабите прогнози за четвъртото тримесечие и разочароващата печалба за третото тримесечие, обявени в сряда. Компанията съобщи също, че ще загуби още повече пари догодина в изграждането на метавселената. Това накара редица анализатори да понижат рейтинга на книжата ѝ.

На обратния полюс цената на акциите на Caterpillar се повиши с 9,2% и компанията записа най-добрия си ден от 24 март 2020 г., след като публикува по-добри от очакванията данни. Caterpillar съобщи, че печабата ѝ за акция е достигнала 3,95 долара спрямо очакваните 3,16 долара. Компанията подобри и очакванията за приходите си с 14,99 млрд. долара спрямо прогнозираните 14,33 млрд. долара. От началото на годината книжата на Caterpillar са поскъпнали с 3,8%. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,927% и 4,09%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,79% до 110,57 пункта. Еврото поскъпна с 0,02% до 0,996 долара, а паундът запазва нивото си от 1,156 долара. Спрямо йената щатските пари също остават без промяна на равнище от 146,27 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола нарасна с над 1 долар за барел в четвъртък и продължи ралито си от предходния ден на фона на оптимизма заради рекордния износ на американски суров петрол и признаците за отслабване на опасенията от рецесия, които надделяха над притесненията от вялото търсене в Китай. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,27 долара до 96,96 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 1,17 долара до 89,08 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,2% до 1665,60 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още