IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика записа първото си повишение за годината

Молбите за помощи за безработни са нараснали леко през миналата седмица

16:35 | 27.10.22 г.
Щатската икономика записа първото си повишение за годината

Щатската икономика е записала първия си период на растеж за 2022 г. през третото тримесечие, показа официалната статистика в четвъртък, пише CNBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 2,6% на годишна база през периода, докато очакванията на икономистите от Dow Jones бяха за резултат от 2,3 на сто.

В предходните тримесечия на годината страната записваше отрицателен резултат – поредица, която се приема като знак за техническа рецесия, въпреки че Националната служба за икономически проучвания се смята за арбитъра при икономически повишения и понижения.

До голяма степен повишението се дължи на свиващия се търговски дефицит, който икономистите очакваха и смятат за еднократно събитие, което няма да се повтори в следващите тримесечия. За ръста е спомогнало и увеличилото се потребление, фиксираните инвестиции и правителствените разходи.

Потреблението е нараснало с 1,4% през тримесечието на годишна база (2% ръст през второто тримесечие), а брутните частни инвестиции са намалели с 8,5% - забавяне в спада спрямо отчетените 14,1% в предишния тримесечен период. Износът е нараснал с 14,4 на сто, а вносът е намалял с 6,9 на сто.

Отделен доклад на министертсвото на труда в САЩ показа, че броят на заявленията за помощи при безработица е достигнал 217 хил. в седмицата до 22 октомври, което е ръст от 3 хил. броя спрямо предходната седмица - доказателство, че пазарът на труда в страната продължава да е силно затегнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още