IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22 компании със среден ръст на приходите над 60% влизат в третото издание на beamUp lab

Новите компании в програмата са предимно от технологичния сектор

19:15 | 28.10.22 г.
Снимка: БФБ
Снимка: БФБ

22 стартъпа и малки и средни предприятия (МСП) влизат в третото издание на програмата за стимулиране и насърчаване на растежа на български компании beamUp lab, съобщиха от Българска фондова борса, по чиято инициатива се осъществява програмата.

Новите компании в beamUp lab са предимно от технологичния сектор с основна дейност развитие на софтуер, изкуствен интелект за анализ на данни, киберсигурност, IoT, InsureTech и др. Сред компаниите в селекцията има също производители на биопродукти, на вафлени чаши за кафе, търговци на храни и аксесоари за домашните любимци, електроника под наем, споделена мобилност и споделени офис пространства.

80% от компаниите са преминали успешно поне един рунд на финансиране от рискови инвеститори, което е най-високият процент от трите издания на програмата. Общо избраните компании са набрали от рискови инвеститори над 64 млн. лева до този момент. Част от третото издание на beamUp lab ще бъдат и познати за широката публика компании, които са реализирали успешно три и повече рундове финансиране като OfficeRnD, Hobo Bulgaria и Boleron.

Средният размер (изчислен като медианна стойност) на приходите от продажби на представените  компании е около 1 млн. лв., като при една трета от компаниите годишните приходи са над 4 млн. лв. 17 от компаниите отчитат нарастване на приходите през 2021 г., като средният ръст за последната година е над 62%. При шест от дружествата увеличението е с над 100% на годишна база. Половината компании са преминали break-even ниво и са във фаза на разрастване.

На заключителната церемония на второто издание на beamUp lab БФБ и партньорите й отличиха най-добре представилите се от beamUp lab vol. 2 в следните шест категории: 

- Super Star за цялостни постижения и първи български еднорог - Payhawk;
- Moon for Investors за компания, впечатлила инвеститорите – Econic Оne;
- Sun of Community за услуги с важно значение за обществото – Coursedot
- Green Star за иновации за намаляване на въглеродния отпечатък – Transmerics;
- Favourite Star за любима компания на публиката – LaDigue

БФБ връчи наградата beamUp Star на Министерството на иновациите и растежа за принос в развитието на пазара beam чрез инициативата за създаване на нов инвестиционен инструмент между Фондовата борса, ББР и частни инвеститори за финансиране на малки и средни предприятия.

По време на събитието БФБ обяви и партньорството на програмата beamUp lab с предаването „Дръзките” на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още