IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq се изстреля нагоре с над 4,5% заради оптимистичните данни за инфлацията в САЩ*

Технологичните компании повеждат ръстовете на Wall Street, като акциите на Apple, Microsoft, Alphabet и Meta поскъпват с по над 4%

17:07 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси стартират сесията с ръстове, след като оптимизмът сред инвеститорите беше подкрепен от новите данни за потребителските цени в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва със 710,48 пункта, или с 2,19 на сто, покачвайки се до ниво от 33 224,42 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 3,32% до 3872,89 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита повишение от 466,57 пункта, или 4,51%, до ниво от 10 819,75 пункта.

Пазарите реагират на последните данни за инфлацията в САЩ, които показват, че ръстът на потребителските цени през октомври се забавя както на месечна, така и на годишна база. Това дава основания на Федералния резерв да забави темпа на повишаване на лихвите през следващите месеци.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се увеличава с 0,3% спрямо данните от предходния месец, според изчисления на Министерството на труда. На годишна база ръстът на потребителските цени се забавя до 6,3% спрямо 40-годишния връх, регистриран през септември – 6,6%.

Медианната оценка на анкетирани от Dow Jones икономисти беше за повишаване на основните потребителски цени съответно с 0,6% на месечна и със 7,9% на годишна база.

Данните доказват твърдението, че инфлацията е достигнала своя връх, който Фед очакваше, коментира Джон Бригс от NatWest.

Ръстовете на Wall Street са поведени от технологичните компании. Акциите на Apple, Microsoft, Alphabet и Meta поскъпват с по над 4%. Ценовото увеличение при книжата на производителите на чипове е още по-впечатляващ. Акциите на Nvidia поскъпват с около 7,5%, докато цената на книжата на Intel и AMD нараства съответно с 5,23% и 7,6 на сто.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в четвъртък (10 ноември). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в четвъртък (10 ноември).

При финансовите компании акциите на Visa, MasterCard и American Express поскъпват съответно с 3,71%, 5,11 на сто и 6,14%. Цената на книжата на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup нараства съответно с 2,7%, 2,82 на сто, 2,87% и 3,37 на сто.

Книжата на Tesla отчитат 4,79% ценови ръст, докато акциите на General Motors и Ford поскъпват съответно с 3,36% и 3,79 на сто.

Пазарите реагираха и на коментарите на председателя на Федералния резерв за Минеаполис Нийл Кашкари, който заяви, че централните банкери се опитват усилено да постигнат меко кацане за американската икономика, но няма да се поколебаят в ограничаването на високата инфлация.

„Ще върнем инфлацията надолу“, каза Кашкари в сряда на събитие, организирано от Университета в Южна Дакота. „Ангажирани сме да направим каквото е нужно“.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски съкровищни облигации се понижава съответно до 3,874% и 4,119 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, записва спад от 1,68% до 108,69 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент се понижава с 0,32 на сто до 92,35 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 0,83% до 85,12 долара за барел.

*Информацията е актуална към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още