IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият отчет на Target изтри оптимизма на Wall Street

Инвеститорите продължиха да следят развитието на войната в Украйна

23:15 | 16.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите борсови индекси на Wall Street не успяха да задържат зеления си цвят от началото на търговията и приключиха сесията в сряда с понижения, след като търговецът на дребно Target публикува разочароващи резултати за третото тримесечие.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 0,12% от стойността си, падайки до 33 553,83 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,83% до 3958,79 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа спад от 1,54% до 11 183,66 пункта.

Водещите борсови индекси в САЩ записаха понижения. Снимка: CNBC Водещите борсови индекси в САЩ записаха понижения. Снимка: CNBC

Редовната сесия започна колебливо, като индексите бяха без единна посока. Въпреки това Dow Jones се увеличаваше, но оптимизмът сред инвеститорите бе изтрит напълно от финансовия отчет на Target, чиито акции поевтиняха с над 13 на сто.

Данните показаха, че печалбата на компанията за третото тримесечие се е сринала с около 50%, докато приходите от продажба са забавили своя растеж с насочването към празничния сезон. Освен това търговецът заяви, че планира да съкрати до 3 млрд. долара общи разходи в рамките на следващите три години, като се позова на нуждата да стане по-ефективна след две години на огромни ръстове на приходите от продажби.

Тази седмица се очакват още финансовите отчети на Gap, Kohl's и други търговци на дребно, като трейдърите ще се оглеждат за сигнали как магазините се справят с високата несигурност, инфлацията и желанието на потребителите да спестяват на фона на перспективите за възможно тежка зима.

Пазарът следеше и развитието на войната в Украйна, продължаваща вече девет месеца. Ден по-рано руски ракети паднаха в Полша, подклаждайки страховете, че конфликтът ще излезе извън украинските граници. Събитието доведе до извънредна среща на лидерите на НАТО и разследвания за произхода и целта на ракетата, убила двама души в Полша.

Късно в сряда българско време от НАТО и Полша излязоха с изявление, че ракетата вероятно е била заблуден огън на украинската противовъздушна отбрана, а не от Русия, , внасяйки известна доза облекчение насред пазарите.

Въпреки това ръководителят на НАТО Йенс Столтенбер каза, че Москва, а не Киев носи основната вина за започването на войната и за първата атака, която предизвика отбраната на Украйна.

"Това не е по вина на Украйна. Русия носи отговорността, докато продължава незаконната си война срещу Украйна", каза Столтенберг пред репортери.

Европейският сорт петрол Брент поевтиня с 1,32% до 92,62 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 1,86% до 85,3 долара за барел.

Цената на златото нарасна незначително до 1777,2 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,688%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още