IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът се върна на борсите в Азия с фокус върху мерките на централните банки

Технологичните акции и тези на компаниите от сектора на здравеопазването поведоха ръстовете на борсата в Хонконг

12:25 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът постепенно се завърна на борсите в Азия, докато инвеститорите очакват нови сигнали от централните банки относно борбата им с нажежената инфлация и рисковете от рецесия, съобщава CNBC.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng напредна с 647,82 пункта, или 3,22%, до ниво от 220 793,11 пункта.

Технологичните акции поведоха ръстовете на борсата в града, като книжата на Baidu поскъпнаха с 6,97 на сто, а тези на Netease прибавиха 5,23 на сто към стойността си.

Силно се представиха и компаниите от сектора на здравеопазването. Книжата на Country Garden Services и Longfor Group поскъпнаха с по около 10%, докато цената на акциите на Alibaba Health Information Technology нарасна с 8,87 на сто.

Шанхайският индекс Shanghai Composite отчете ръст от 0,22% до 3123,52 пункта. Измерителят Shenzhen се понижи с 0,2 на сто до 11 095,37 пункта.

Токийският показател Nikkei 225 записа спад от 1,45%. Индексът Topix се понижи с 1,22% до 1868,15 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (4 януари). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (4 януари).

Инвеститорите обърнаха внимание на засилените покупки на държавни облигации от страна на Японската централна банка (ЯЦБ), която се стреми да ограничи ръста на доходността при ценните книжа. Регулаторът обяви четвърти ден на непланирано изкупуване на облигации, предлагайки неограничено закупуване на дву- и петгодишни облигации и закупуване на ценни книжа на стойност 600 млрд. йени (4,6 млрд. долара) с матуритет от 1 до 25 години. Това се добавя към текущото ежедневно предложение за закупуване на неограничени количества 10-годишни ценни книжа и тези, свързани с фючърси при доходност от 0,5% - новата горна граница.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните японски ДЦК нарасна до 0,479%.

В края на декември управителят на ЯЦБ Харухико Курода отхвърли шанса за краткосрочно излизане от ултраразхлабената парична политика на институцията. Той изрази надежда обаче, че засилващият се недостиг на работна ръка ще подтикне фирмите да повишат заплатите. Курода коментира, че решенията на ЯЦБ от средата на месеца са насочени към засилване на ефекта от нейната разхлабена политика, а не са първа стъпка към оттегляне на мащабната програма за стимулиране.

Австралийският бенчмарк ASX 200 напредна с 1,63% до ниво от 7059,2 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi записа ръст от 1,68% до 2255,98 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още