IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на сигурност сред инвеститорите тласка щатските индекси в различни посоки*

Акциите на Microsoft поевтиняват с над 5%, след като UBS понижи оценката си за книжата на технологичната компания

18:10 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси стартират редовната търговия без единна посока, докато инвеститорите гледат с тревога към новите данни за пазара на труда в САЩ през ноември, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,08% до 33 111,31 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,13 на сто до 3829,23 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва спад от 0,07% до 10 380,12 пункта.

Акциите на Microsoft поевтиняват с над 5%, след като UBS понижи оценката си за книжата на технологичната компания.

Цената на акциите на Rivian Automotive Inc. се понижава с 0,58 на сто до 52-седмично дъно, след като компанията пропусна своята цел за производство за 2022 г.

Инвеститорите реагират на новия доклад за броя на свободните позиции в САЩ за ноември, който представи по-силни от очакваното данни, сигнализирайки за устойчивостта на пазара на фона на повишаването на лихвите от страна на Федералния резерв.

Общият брой на свободните работни места  в САЩ достига 10,46 млн., което е над очакваните 10 млн. в анкета на FactSet. Все пак данните изостават от тези за октомври.

Отделен доклад показва, че производството в САЩ се свива за втори пореден месец през декември. Индексът ISM се понижава до ниво от 48,4 пункта, което е по-малко от очакваните от икономисти 48,5 пункта, според анкета на Dow Jones.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в сряда (4 януари). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в сряда (4 януари).

„Пазарът се намира в режим на изчакване“, изтъква Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Financial. „След края на една година, която беше доста мрачна на всички фронтове, винаги ще има опасения от страна на инвеститорите да влагат пари и това се вижда поне през първите два дни на търговия“, добавя той.

Акциите на Salesforce поскъпват с 2,8 на сто, въпреки че компанията съобщи по-рано, че ще съкрати около 10% от работната си сила, след като се оказа, че е наела твърде много хора в навечерието на икономическия спад, а клиентите са станали по-предпазливи по отношение на разходите.

Книжата на Tesla продължават да се възстановяват от миналогодишните ценови спадове, като в първия част от сесията в сряда те прибавят около 2,4% към стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижава съответно до 3,7% и 3,806 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад в стойността от 0,28% до 104,22 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 4,32% до 78,55 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита спад от 4,45 на сто до 73,51 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:48 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още