IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият долар подкрепя петрола 

Поскъпването на суровината обаче се ограничава от по-слаби икономически данни в САЩ и Китай

09:03 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък на фона на слабостта на долара и на инвеститорите, които след две сесии на резки понижения в цените започнаха да купуват, въпреки че икономическите проблеми ограничават възстановяването, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт „Брент" поскъпват с 1,12 долара, или 1,44%, до 78,96 долара за барел, докато фючърсите на американския суров петрол тип West Texas Intermediate поскъпват с 1,11 долара или 1,52%, до 73,95 долара за барел*.

Големите спадове през предходните два дни бяха предизвикани от притесненията за потенциална глобална рецесия, особено след като краткосрочните икономически перспективи в двата най-големи потребителя на петрол в света - САЩ и Китай, изглеждаха колебливи.

„След тежките разпродажби от началото на седмицата изглежда, че цените на петрола се опитват да се възползват от слабостта на щатския долар тази сутрин, за да получат известно облекчение", казва Джун Ронг Йеап, пазарен стратег в IG.

„Вторият месец на свиване на PMI в промишлеността на САЩ продължава да отразява продължаващото забавяне на икономическите дейности, което може да накара купувачите да избягват пазара“, добави той.

Вторият месец на свиване на PMI в промишлеността на САЩ продължава да отразява продължаващото забавяне на икономическите дейности, което може да накара купувачите да избягват пазара
Джун Ронг Йеап
пазарен стратег в IG

Кумулативните понижения в цените на Брент и WTI от над 9% във вторник и сряда доведоха до най-големите двудневни загуби за началото на годината от 1991 г. насам, показват данни на Refinitiv Eikon.

В отражение на краткосрочните негативни настроения бенчмарковите договори за петрол се върнаха към контанго (contango) в търговията в Азия в четвъртък – ситуация, в която цените за по-късна доставка са по-високи от тази за незабавна доставка.  

Икономическите данни от Съединените щати натежаха върху цените, тъй като производството в САЩ се сви допълнително през декември. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на ISM за производството се понижи за втори пореден месец през ноември от 49,0 на 48,4 пункта. Това са най-ниските данни от май 2020 г. насам, съобщи Институтът за управление на доставките (ISM).

В същото време проучване на Министерството на труда на САЩ показа, че броят на отворените работни места е намалял по-малко от очакваното, което породи опасения, че Федералният резерв ще използва свития пазар на труда като причина да запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Опасенията за икономически сътресения, докато COVID-19 си проправя път през Китай, най-големия вносител на петрол в света, допринесоха за песимизма около цените на суровия петрол.

Китайското правителство увеличи квотите за износ на рафинирани петролни продукти, сигнализирайки за очакванията си за слабо вътрешно търсене.

Същевременно слабостта на долара подкрепи цените на петрола, тъй като това обикновено стимулира търсенето - деноминираните в долари стоки стават по-евтини за притежателите на други валути. 

*Към 8:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още