IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари отстъпиха заради нови коментари на Фед

Индексът Stoxx 600 се откъсна от осеммесечния си връх от понеделник със спад от 0,65%, тъй като предпазливостта се завърна на пазарите 

19:31 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Silas Stein/dpa
Снимка: Silas Stein/dpa

След високите ръстове на фондовия пазар от началото на годината досега във вторник курсоветенаправиха пауза. EuroStoxx 50 затвори с 0,27% по-ниско на ниво от 4057,46 пункта. От началото на годината той е добавил повече от 7%. Преди този вторник европейският борсов параметър се беше повишил в пет от последните шест търговски дни.

„Изглежда, че апетитът за риск на инвеститорите е на пауза в краткосрочен план", пише анализаторът Пиер Вейре от брокерската компания Activtrades. Пазарните участници искали повече яснота за това докъде ще стигнат централните банки при повишаването на лихвените проценти. След силното начало на годината вероятно се е появило и прибиране на печалби. 

Като цяло всички европейски пазари отстъпиха във вторник, след като предпазливостта се върна, а председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл изнесе реч пред шведската Riksbank.

Изглежда, че апетитът за риск на инвеститорите е на пауза в краткосрочен план.
Пиер Вейре
анализатор в брокерската компания Activtrades

Паневропейският Stoxx 600 отстъпи с 0,56 %, като акциите на търговците загубиха 1,4%, повеждайки губещите, а всички сектори бяха на червено, с изключение на автомобилния, който остана без промяна. В Лондон FTSE отстъпи с 0,39% до 7694,49 пункта. Германският Dax бе почти без промяна – с леко понижение от 0,12%, а в Париж CAC 40 загуби 0,55% до 6869,14 пункта. 

Индексът достигна осеммесечен връх в понеделник, докато британският FTSE 100 докосна най-високото си ниво от 2018 г. насам. 

Европейските пазари се повлияха от речта на Пауъл в 14:00 ч. лондонско време, който обсъди необходимостта централните банки да бъдат свободни от политическо влияние, но не даде индикации за пътя на бъдещите повишения на лихвите. Но речта му последва такава на двама централни банкери от Фед, които направиха ястребови коментари късно в понеделник и сигнализираха, че Фед ще продължи борбата си с високата инфлация и вероятно ще повиши основния си лихвен процент до над 5%. Тези коментари бяха подкрепени от изявление на Джейми Даймън, ръководител на най-голямата американска банка JPMorgan. Според него Фед може да повиши основните лихвени проценти повече от очакваното.

За анализатора Константин Олденбургер от брокерската компания CMC Markets обаче Dax продължава да бъде стабилен. „Кратката почивка не бива да застрашава амбициите за достигане поне на 15 000 пункта през следващите дни", пише експертът. „Също така поради данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани в четвъртък, инвеститорите вероятно ще заемат изчаквателна позиция, за да могат да реагират гъвкаво при евентуална промяна на посоката след тези данни".

Лихвените проценти трябва да бъдат повишени много повече, като се има предвид, че инфлацията в еврозоната тепърва се е върнала на едноцифрени равнища, каза във вторник Изабел Шнабел от Европейската централна банка (ЕЦБ). “Лихвените проценти трябва да нараснат значително със стабилен темп, за да достигнат нива, които са достатъчно ограничаващи, за да се гарантира навременно връщане на инфлацията към средносрочната ни цел от 2%“. "Инфлацията няма да намалее сама“, посочи централният банкер по време на конференция на централната банка на Швеция в Стокхолм в чест на Стефан Ингвес, който наскоро сложи край на 17-годишния си мандат като ръководител на ведомството.

Германската фармацевтична компания Bayer оглави следобедната търговия в Европа, като отбеляза ръст от 4,05%, след като заяви, че стана ясно, че новото ѝ лекарство за кръвни съсиреци може да донесе годишни продажби за над 5 млрд. евро (5,4 млрд. долара).

В същото време белгийската корабна компания Euronav остана в силен срив със 17,65% понижение  на цената на акциите заради новината за провала на потенциалното ѝ сливане с конкурента Frontline.

Като цяло индексът Stoxx 600 се откъсна от осеммесечния си връх от понеделник със спад от 0,65%, тъй като предпазливостта се завърна на пазарите.

В сутрешната търговия акциите в САЩ леко поскъпнаха. 

Инвеститорите се подготвят и за нови данни за инфлацията по-късно тази седмица, а важните данни за потребителските цени в САЩ за декември ще бъдат публикувани в четвъртък.

При курс от 1,0733 долара еврото остана близо до най-високия си курс от юни 2022 г., който достигна предишния ден. За последно единната валута струваше 1,0732 долара. В следобедните часове Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтния курс на 1,0723 (понеделник: 1,0696) долара, което означаваше, че доларът струва 0,9326 (0,9349) евро.

На пазара на облигации текущата доходност остана на ниво от 2,28%. Индексът на облигациите Rex се повиши с 0,09% до 125,84 пункта. Фючърсите по бундовете загубиха 0,59% до 136,13 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още