IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Донев Инвестмънтс Холдинг" поддържа цената в търговото за акции на "Софарма"

Ако изкупи всички желани акции, дружеството ще увеличи дела си във фармацевтичната компания до 41,49%

16:01 | 13.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД не е променило цената в търговото предложение за изкупуване на до 11 млн. акции на „Софарма“ АД.

Предлаганата цена остава 4,5 лева на акция, вижда се от документа, публикуван чрез Бюлетин Investor.

Дружеството отправи търгово предложение към другите акционери във фармацевтичната компания в края на ноември 2022 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) обаче издаде през декември временна забрана на търговото предложение. Регулаторът имаше възражения и срещу периода, за който е определена средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 6 месеца. Корекцията можеше да доведе до промяна в предлаганата цена.

Последните сделки с акции на „Софарма“ от днес, 13 януари, са сключени на цена от 4,5 лева на акция. В последната година акциите на дружеството поевтиняват с 4,26%.

„Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД притежава пряко 37,6 млн. акции на „Софарма“, или 27,89% от капитала на дружеството.

„Донев Инвестмънтс Холдинг“ не притежава 89 865 700 броя акции на „Софарма“, които представляват 66,67% от капитала на компанията.

Ако придобие максималния брой акции, обект на търговото предложение (11 млн. броя), акционерът ще увеличи участието си до 41,49% от капитала.

Мажоритарят поема ангажимент да работи за увеличаване на продажбите на „Софарма“ както за съществуващото портфолио от продукти, така и чрез добавяне на нови продукти, да оптимизира производствения капацитет, да инвестира в нови машини, оборудване и технологии, да диверсифицира дистрибуцията, която е концентрирана в дъщерното дружество „Софарма Трейдинг“.

Диверсификацията е свързана с аптечната мрежа. През 2020 г. „Софарма Трейдинг“ придоби 150 аптеки под брандовете „Сейба“, „Санита“ и SCS, които ще продължат да се ребрандират като SOpharmacy.

Аптеките от веригата „ФармаСтор“, които компанията купи през 2017 г., вече са ребрандирани.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още