IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната борса ще организира пазар на гаранции за произход

Гаранциите за произход са инструмент за насърчаване на производството и потреблението на ВЕИ енергия

13:08 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Българска независима енергийна борса започва организацията на пазар на гаранции за произход. Това стана възможно след приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, уточняват от борсата. Текстовете регламентираха задължението на притежателя на лиценз за организиране на борсов пазар за електрическа енергия да създаде борсов пазар на гаранции за произход.

БНЕБ е предприела  стъпки към внедряване на платформа за търговия на новия продукт. Създаването на обективен, прозрачен и ефективно функциониращ пазар на гаранции за произход е сред приоритетите на борсата за тази година.

"В резултат на нарастващия стремеж на европейските компании към постигане на нулев въглероден отпечатък, гаранциите за произход се превръщат в популярен инструмент за насърчаване на производството и потреблението на ВЕИ енергия, като същевременно гарантират произхода ѝ", каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Към момента БНЕБ е единственият лицензиран борсов оператор на електрическа енергия в страната и може да гарантира сключените сделки, както и да създаде нов пазарен сегмент в съответствие с международните стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още