IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще продължат турбуленциите при турската лира?

Мерките на Фед и на останалите централни банки за забавяне на инфлацията трябва да служат за пример на Турската централна банка, смята Красимира Коджаманова

18:32 | 03.02.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Турската лира се представя стабилно, но това се дължи на мерките на правителството. Ситуацията вероятно скоро ще се промени, ще има допълнително обезценяване на валутата още през следващите седмици. Какво предстои след това ще зависи много от резултата на изборите. Ако дойде ново правителство, можем да наблюдаваме интересни резултати и лирата да се възстанови през 2024-2025 г. Тази прогноза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи  Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на Select Asset Management.

Тя потвърди, че мерките на правителството удрят най-тежко компаниите износители.

„Ако няма промяна в политиката на централната банка, дългосрочно високата инфлация ще създава много повече предизвикателства през бизнеса и ще им е много трудно да повишат своите маржини на печалба“, смята тя.

Според нея мерките на Федералния резерв на САЩ и на останалите централни банки за забавяне на инфлацията трябва да служат за пример на Турската централна банка, но вместо това регулаторът продължава да е политически аутсайдер и да действа по коренно различен начин. „Виждаме какви са резултатите – за съжаление, инфлацията в Турция е прекалено висока. За обикновения човек, обикновения търговец е изключително трудно да живее в страната и да прави бизнес“, посочи Коджаманова.

Тя коментира и причините турските активи да поевтиняват в началото на годината и отбеляза, че това е нормално, тъй като акциите, които са най-поевтинели, се купуват най-много от инвеститорите – и обратното. „Турският индекс беше лидер в световен мащаб за миналата година, в края на годината инвеститорите заключват своите печалби – ситуацията е обичайна“, обясни експертът.

Изпълнителния директор на Select Asset Management напомни, че в глобален мащаб основен фактор на пазарите са политиките на централните банки. Коджаманова изрази мнение, че очакванията за смекчаване са твърде оптимистични. „Фед и Европейската централна банка (ЕЦБ) дадоха сигнали на последните си заседания, че ще наблюдаваме допълнително увеличение не само през март, но и след първото полугодие“, припомни тя. Коджаманова смята, че през 2023 г. ситуацията ще продължава да е предизвикателна на пазарите. Тя обаче добави, че вече има много добри възможности за инвестиране, но в дългосрочен план.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още