IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите опасения в САЩ резонират сред борсите в Азия

Акциите на Adani Group поевтиняха с 0,55% заради обвиненията за борсови манипулации и счетоводни измами, повдигнати от Hindenburg

12:05 | 06.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето от основните азиатски борсови индекси приключиха първата сесия за седмицата с понижения на фона на опасенията сред инвеститорите, че по-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ могат да тласнат Федералния резерв (Фед) към допълнителни увеличения на лихвите за по-дълъг период от време, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,67% до 27 693,65 пункта. Индексът Topix се повиши с 0,45% до 1979,22 пункта.

Пазарите обърнаха внимание на новината на Nikkei, че Японската централна банка (ЯЦБ) се е обърнала към заместник-управителя Масайоши Амамия с предложение да наследи гуверньора Харухико Курода след изтичане на мандата му. Правителството на страната и представители на управляващата партия са обсъдили въпроса с Амамия, съобщава Nikkei.

В Китай континенталният измерител Shanghai Composite записа спад от 0,76% до 3238,7 пункта. Индексът Shenzhen отчете понижение от 141,73 пункта, или 1,18%, до ниво от 11 912, 56 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се понижи с 438,31 пункта, или с 2,02%, до равнище от 21 222,56 пункта, като акциите на строителните и технологичните компании поведоха спадовете на борсата.

Южнокорейският бенчмарк Kospi записа спад от 1,7% до 2438,19 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 се понижи с 0,25 на сто до 7539 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (6 февруари). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (6 февруари).

Продажбите на дребно в Австралия се понижиха с 0,2% през последното тримесечие на 2022 г. спрямо третото тримесечие, според данни на националната статистическа служба на страната. Въпреки това спадът е по-малък от консенсусната оценка на икономисти, показваща понижение от 0,6%.

В Индия показателят Nifty 50 изтри 0,62% от стойността си, докато S&P Sensex падна с 0,67%, като книжата на of Adani Group отчетоха ценови спад от 0,55% на фона на обвиненията за борсови манипулации и счетоводни измами, повдигнати от продавача на къси позиции Hindenburg. Bloomberg Billionaires Index показа, че състоянието на основателя и председател на Adani Гаутам Адани се е понижило с над 51,1% до 61,6 млрд. долара от началото на годината.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за пазара на труда в САЩ, където икономиката на страната е създала 517 хил. нови работни места през януари по данни на Министерството на труда, публикувани в петък (3 февруари). Числото надхвърля прогнозата на анкетирани от Dow Jones икономисти за ръст от 187 хил. работни места.

Пазарите реагираха и на коментарите на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, която заяви, че ситуацията с глобалната икономика остава силно тревожна, но не е толкова страшна, колкото беше само преди два месеца.

„Все още ни предстои година на забавяне на растежа. Все още ще имаме относително високи лихвени проценти, защото инфлацията не се е изпарила. Така че ситуацията не е много по-добра. Просто е по-малко лоша“, каза Георгиева. „Това, което очакваме да видим, е, че инфлацията в световен мащаб ще се забави от 8,8% през 2022 г. до малко над 4% през 2024 г. Икономиката на САЩ също ще се забави през тази година. Но, поне въз основа на данните, с които разполагаме днес, смятаме, че САЩ ще успеят да преминат през годината, избягвайки на косъм изпадането в рецесия“, посочи още ръководителят на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още