IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някога най-богатият азиатец изгуби 107 млрд. долара за седмица и кризата само се влошава

Случващото се превърна и в национален проблем, след като законодатели поискаха отговори за случващото се от правителството на премиера на Индия Нарендра Моди

14:23 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бизнесите на Гаутам Адани загубиха 107 млрд. долара за седмица, една от най-големите суми в индийската история. Това стана след публикуването на доклад от продавача на късо Hindenburg Research, който принуди бизнесмена да се откаже от продажба на акции в последния момент и накара някои кредитори да откажат ценни книжа като обезпечение за сделки с клиенти, посочва Bloomberg.

Адани, който миналата година стана вторият по богатство човек в света със състояние от 147 млрд. долара, изтри от личното си богатство 57 млрд. долара, откакто Hindenburg обвини компаниите му в измама за увеличаване на приходи и цени на акции. и след като събра пари от Близкия изток и други индийски милиардери за продажбата на акции за 2,4 млрд. долара, Адани внезапно промени намеренията си късно в сряда.

Кризата се превърна и в национален проблем, след като законодатели поискаха отговори за случващото се от правителството на премиера на Индия Нарендра Моди, като се има предвид колко близки са бизнесите на Адани – от пристанища до енергоносители – до националните планове за растеж. Голямото притеснение в случая е, че кредитори и други контрагенти ще започнат да ограничават експозициите си на фона на разпалващите се страхове от зараза и на други части на пазара.

И макар твърденията да са отхвърлени, а самият Адани да заяви във видообръщение в четвъртък, че отмененото предлагане на ценни книга няма да има ефект върху операциите, разпродажбите продължават. Флагманската компания Adani Enterprises Ltd. изтри от цената си до 30% в четвъртък, прибавяйки към спада от 28% през предходната сесия.

Друг знак за това как възприятията за риск драстично се променят е и решението на звена на Credit Suisse Group и Citigroup да спрат да приемат ценни книжа, издавани от компаниите на Адани като обезпечение за кредити на заможни клиенти. Индийската централна банка поиска подробности от някои кредитори за експозицията им към задлъжнелия конгломерат, посочват източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

„Най-големият риск е, ако Adani Group се изправи пред тежко влошаване на достъпа до финансиране, особено на силно задлъжнелите си структури“,  коментира Ленард Лоу старши кредитен анализатор на Lucror Analytics. „Като се има предвид това, групата вероятно ще може да продължи да набира средства от оншорни банки и облигации засега“, допълва той.

Размерът на щетите за империята на Адани може да зависят и от това как правителството на Моди ще отговори на случващото се. Премиерът засега не коментира обвиненията на Hindenburg, но министърът на технологиите и жп линиите коментира пред Bloomberg TV, че икономиката може да устои на краха при акциите на Адани. Широко прието е, че Адани и Моди са близки, въпреки че в миналото бизнесменът е казвал, че не е търсил услуги от политици.

Миналата седмица Hindenburg Research обвини Адани в пазарна манипулация и счетоводна измама, твърдейки, че мрежа от контролирани от семейството на милиардера офшорни компани, регистрирани в данъчни убежища, са били използвани за корупционни практики, пране на пари и източване на средства на данъкоплатци.

Конгломератът многократно отрича обвинения, определяйки доклада на Hindenburg като „фалшив“ и заплаши с правни мерки.

„Основите на нашата компания са силни. Нашите баланси са в добро състояние и активите – силни. Веднъж щом пазарът се стабилизира, ще преразгледаме стратегията си за капиталовия пазар“, каза Адани във видообръщението си от четвъртък.

Проблемите на компанията се отразиха и на по-широкия индийски пазар. Индексът MSCI India, който включва осем от акциите на групата, спад с около 9% спрямо декемврийския си пик, приближавайки техническа корекция. Осем от десетте най-зле представящи се акции в измерителя на MSCI за целия Азиатско-Тихоокеански регион са свързани с Адани компании. Гаутам Адани. Снимка: Bloomberg LP Гаутам Адани. Снимка: Bloomberg LP

Две от доларовите облигации, издадени от Adani Ports и Special Economic Zone Ltd., които са с матуритет през 2027 г. и 2029 г., загубиха по около 20%, откакто бе публикуван докладът, показват данни, обобщени от Bloomberg. При тези на Adani Green Energy Ltd. с матуритет 2024 г. спадът е от близо 30%.

Според Hindenburg ключови компании на Adani имат значителен ливъридж спрямо средните стойности за индустрията, а четири от тях са с отрицателен паричен поток, включително флагмана. В опровержението на Адани се казва, че съотношението на групата нетен дълг спрямо EBITDA е намаляло до 3,2 пъти към март 2022 г. от 7,6 пъти през 2013 г. Също така се посочва, че съотношението на ливъриджа е в съответствие с индустриалните бенчмаркове.

Що се отнася до оценките, „може да има повече ефекти в посока надолу за акциите от групата на Адани“, коментира Нитин Чандука, анализатор на Bloomberg Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още