IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият азиатец Гаутам Адани вече не е сред топ 10 в света

Сривът на акциите на Adani пък коства на Индия мястото й сред петте най-големи фондови пазара

16:46 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гаутам Адани вече не е сред десетимата най-богати хора в света и скоро може да бъде изместен като най-богатия човек в Азия, ако акциите на неговия конгломерат Adani Group продължат да поевтиняват, пише Bloomberg.

Индийският магнат отстъпи от четвърто място на 11-о в индекса на милиардерите на Bloomberg, като личното му богатство се стопи с 34 млрд. долара само за три търговски сесии на борсата.

С текущо състояние от 84,4 млрд. долара Адани вече е само на едно място над съперника си и председател на Reliance Industries Ltd. Мукеш Амбани, чието нетно състояние се оценява на 82,2 млрд. долара.

Акциите на компаниите от Adani Group поевтиняха рязко по време на тридневни разпродажби, заличили над 68 млрд. долара пазарна капитализация, след публикуването на доклад от Hindenburg Research, в който се твърди, че е налице „нагло манипулиране на акции и счетоводна измама“.

Сега Адани се нарежда по богатство след мексиканеца Карлос Слим, съоснователя на Google Сергей Брин и бившия изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър в индекса на милиардерите.

Същевременно сривът на акциите на Adani пък коства на Индия мястото й сред петте най-големи фондови пазара в света, тъй като пазарната капитализация на южноазиатската страна падна под тази на Франция в понеделник до 3,2 трлн. долара.

Слизането на Индия до шестото място я приближава до Великобритания, която е седма, като разликата между двете е малко над 100 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg, които представляват общата стойност на компаниите, чиито акции се търгуват на фондовите борси в съответните страни.

Пазарната капитализация на публичните компании в Индия падна под тази на френските. Графика: Bloomberg Пазарната капитализация на публичните компании в Индия падна под тази на френските. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още