IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите сигнали от САЩ помрачиха търговията на повечето борси в Азия

Йената остана подвластна на волатилността след новината за номинацията на Казуо Уеда за заместник на Харухико Курода като гуверньор на Японската централна банка

12:25 | 13.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето индекси на борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха първата сесия от седмицата със спадове, докато инвеститорите оценяват новите икономически данни, публикувани през последните дни, включително и индекса на потребителските цени в САЩ, който Федералния резерв следи, когато взима решенията по паричната си политика, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,88% до 27 427,32 пункта. Индексът Topix изтри 0,47% от стойността си, смъквайки се до ниво от 1977,67 пункта.

Йената остава волатилна след новината, че японското правителство е номинирало Казуо Уеда за нов гуверньор на централната ѝ банка. Уеда може да замени досегашния ръководител на регулатора Харухико Курода, който напуска през април след десет години, прекарани на поста.

Доходността по 10-годишните японски държавни облигации остана на ниво от 0,5%, движейки се около тавана, поставен от ЯЦБт.

Южнокорейският измерител Kospi записа спад от 0,69% до 2452,7 пункта. Индексът Kosdaq нарасна до ниво от 772,55 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се понижи с 0,12% до 21 164,42 пункта. Технологичният подиндекс Hang Seng Tech напредна с 0,5 на сто.

В континенталната част на Китай бенчмаркът Shanghai Composite записа ръст от 0,72% до 3284,16 пункта. Индексът Shenzhen прибави 1,14% към стойността си, покачвайки се до равнище от 12 113,61 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 отчете спад от 0,21% до 7417,8 пункта.

Инвеститорите продължават да следят развитието около индийската група Adani. Представители на Комисията по ценни книжа и борси на Индия ще се срещнат с финансовия министър на страната Нирмала Ситараман на 15 февруари, за да го информират за „мерките“, предприети по време на пазарната разпродажба на акциите на компаниите от групата Adani. Органът ще представи и данни от текущите разследвания на офшорните фондове на конгломерата.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (13 февруари). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (13 февруари).

Adani Group изтри над 100 млрд. долара от пазарната си капитализация поради спад в цената на акциите след публикуването на доклада на продавача на къси позиции Hindenburg.

Книжата на Adani Enterprise поевтиняха с над 6,8% в края на редовната търговия в Индия.

Пазарите реагираха и на последните сигнали от служителите на Фед, който повиши основната лихва с 25 базисни пункта преди близо две седмици. Според управителят на клона на централната банка във Филаделфия Патрик Харкър шансовете регулаторът да успее да избегне рецесия, докато продължава своята битка с инфлацията, нарастват. Въпреки това той подчерта, че основният лихвен процент ще премине границата от 5% и ще остане там, докато не се гарантира, че ценовият натиск е намален.

На валутните пазари йената се търгуваше при 103,81 йени за долар, докато австралийската валута се разменяше срещу 0,692 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още