IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси приключиха без единна посока в търсене на по-ясни икономически сигнали

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията в Япония, която се ускори до над 4% и достигна нов 40-годишен връх през януари

12:32 | 24.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха последната сесия от седмицата без единна посока, като инвеститорите проследиха речта на номинирания за гуверньор на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда и новите икономически данни от Сингапур, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 1,29% до 27 453,48 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,67%.

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията в Япония, която се ускори до над 4% и достигна нов 40-годишен връх през януари. Потребителските цени, без пресните храни, са нараснали с 4,2% през януари спрямо предходната година, ускорявайки темпа си спрямо ръста от 4% през декември, съобщи Министерството на вътрешните работи в петък. Показателят е най-високият от 1981 г. насам и остава малко под прогнозите на икономистите за ръст от 4,3%.

Икономистите обърнаха внимание на изказването на Казуо Уеда, който трябва да замени като ръководител на ЯЦБ Харухико Курода. Уеда заяви по време на парламентарни изслушване, че централната банка ще трябва да обмисли нормализиране на политиката, ако перспективите за цените се подобрят, като същевременно подкрепи продължаването на стимулите засега. Той посочи, че ЯЦБ ще спре масовото изкупуване на облигации, ако постигне целта си за стабилна инфлация от 2%. Той обаче добави, че за постигането на тази цел все още ще е необходимо време.

„Ако се появи още една ясна стъпка нагоре в подобряването на перспективите за ценовия тренд, неминуемо ще трябва да помислим за преразглеждане на контрола върху кривата на доходността или за стъпка в посока нормализиране на политиката", каза Уеда.

Ден по-рано Харухико Курода заяви, че ЯЦБ ще продължи да поддържа паричната политика разхлабена с цел да се запази стабилна инфлацията, тъй като текущият скок при цените, предизвикан от вноса, се очаква скоро да достигне връх. Той отказа да коментира новото ръководство на ЯЦБ, изтъквайки, че е самонадеяно от негова страна да споделя каквото и да било, докато неговият ръководител и двамата му заместници не бъдат официално назначени.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (24 февруари). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (24 февруари).

В Китай континенталният показател Shanghai Composite се понижи с 0,62% до 3267,16 пункта. Индексът Shenzhen записа спад от 0,81% до 11 787,45 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng изтри 341,31 пункта, или 1,68%, от стойността си, смъквайки се до ниво от 20 010,04 пункта.

Книжата на Nio Inc., търгувани на борсата в Хонконг, поевтиняха с 6,3%, въпреки че компанията обяви планове да изгради фабрика за електромобилни батерии в Китай, която ще разполага с производствен капацитет от 40 гигаватчаса годишно.

Пазарите отразиха и данните за фабричното производство в Сингапур, което се свива с 2,7% през януари на годишна база, изоставайки значително от очаквания от анализаторите ръст от 2,9%. Ако се изключи биофамрацевтичното производство, което расте с 23,2%, показателят отчита спад с 6,3%. В сравнение с декември фабричното производство се понижава с 1,1%.

Южнокорейският индекс Kospi записа спад от 0,63% до 2423,61 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 напредна с 0,3% до 7307 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още