IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализираната прогноза за китайското търсене подкрепи цената на петрола 

Саудитска Арабия потвърди, че ОПЕК+ ще се придържа към договорените през октомври съкращения на производството до края на годината

08:48 | 15.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT
Снимка: EPA/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT

Цените на петрола се повишиха с повече от 1% в сряда, възстановявайки се от пониженията от предходния ден, тъй като по-силните прогнози на ОПЕК за търсенето в Китай помогнаха да се компенсират негативните настроения на глобалните инвеститори след неотдавнашните банкови фалити в САЩ.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поскъпнаха с 93 цента, или 1,2%, до 78,38 долара за барел. Фючърсите по американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 96 цента, или 1,4%, до 72,29 долара за барел. Във вторник бенчмарковете се понижиха с повече от 4% до тримесечно дъно.

„Петролният пазар сам се възстанови след неотдавнашните резки загуби", казва пред Ройтерс Тошитака Тазава, анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd, като добавя, че някои инвеститори са се възползвали от спада, за да търсят изгодни сделки.

„Повишаването на прогнозите на ОПЕК за търсенето на петрол в Китай също оказа подкрепа, въпреки че инвеститорите все още се опасяват от верижна финансова криза след неотдавнашния срив на американските банки", каза той, като отбеляза, че се следи внимателно дали WTI може да се задържи над 70 долара за барел.

Във вторник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши допълнително прогнозата си за ръста на търсенето на петрол в Китай през 2023 г. поради облекчаването на ограниченията за COVID-19 в страната, въпреки че остави общата стойност на световното търсене на стабилно ниво, позовавайки се на потенциални рискове за световния растеж.

Китайските рафинерии са преработили с 3,3% повече суров петрол през първите два месеца на 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година, сочат данни от сряда. Търсенето е стимулирано от политиката за износ на горива и независимите рафинерии, които преработват повече в отговор на подобряващите се маржове за транспортни горива, след като Пекин отмени ограниченията за COVID.

Възстановяването на търсенето в Китай е благоприятно за цените на петрола, казва Стефано Грасо, старши портфолио мениджър в 8VantEdge в Сингапур.

„Консенсусът е, че балансът между търсенето и предлагането на петрол ще се затегне през второто полугодие благодарение на възстановяването на Китай, освен ако не настъпи сериозна глобална рецесия", добавя той.

Фалитът на Silicon Valley Bank и Signature Bank породи опасения за рисковете за други банки, произтичащи от рязкото повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през последната година. Това породи и спекулации дали централната банка може да забави темпа на затягане на паричната си политика. 

Балансът между търсенето и предлагането на петрол ще се затегне през второто полугодие благодарение на възстановяването на Китай, освен ако не настъпи сериозна глобална рецесия.
Стефано Грасо
старши портфолио мениджър в 8VantEdge

Във вторник данните за инфлацията в САЩ се оказаха в съответствие с очакванията, което засили залозите за по-малко повишение на лихвените проценти от страна на Фед на заседанието му през следващата седмица.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с около 1,2 млн. барела през седмицата, приключила на 10 март, в съответствие с проучване на Ройтерс, докато запасите от горива намаляха, твърдят пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт от вторник.

Що се отнася до предлагането, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви в интервю за Energy Intelligence във вторник, че алиансът ОПЕК+ - ОПЕК и съюзническите производители на петрол, включително Русия - ще се придържа към договорените през октомври съкращения на производството до края на годината.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) ще публикува месечния си доклад по-късно в сряда, а Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува данните за седмичните запаси по-късно днес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
А природният газ днес е с близо 8%по-евтин тази сутрин. Цената му в Европа се понижава. На българския пазар също. Започват нови доставки от черноморското находище Сакария, които са се забавили заради земетресението. Чува се за компенсации на компаниите, съхраняващи газ в Чирен. За нас, битовите потребители на природен газ, които сме дискриминирани и не ни беше помогнато при драстичния скок на ценага му, са новини, които ни дават удовлетвореност и надежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Говедарите ше ли моа сложат сичките яиц в една кошница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
https://news.bloomberglaw.com/environment-and-energy/nopec-anti-opec-bill-revived-in-congress-despite-dim-chances
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още