IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният план за First Republic върна оптимизма на борсите в Азия и Австралия

Акциите на Baidu поскъпнаха с над 15%, след като в четвъртък китайският интернет гигант представи потенциален основен конкурент на чатбота ChatGPT

13:02 | 17.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион отчетоха ръстове в края на сесията, възстановявайки се от спадовете от предходния ден, след като стана ясно, че основните кредитори, чиито акции се търгуват на Wall Street, ще подкрепят изпитващата затруднение банка First Republic, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 1,2% до 27 333,79 пункта. Индексът Topix прибави 1,15% към стойността си, покачвайки се до ниво от 2392,61 пункта.

Южнокорейският показател Kospi записа ръст от 0,75% до 2395,69 пункта. Индексът Kosdaq се повиши с 1,97% до 797,39 пункта.

В Китай континенталният измерител Shanghai Composite напредна с 0,73% до 3250,55 пункта. Индексът Shenzhen записа повишение от 0,36 на сто до 11 278,05 пункта.

Пазарите реагираха и на съобщението, че китайският президент Си Дзинпин ще посети Русия следващата седмица.

На борсата в Хонконг показателят Hang Seng отчете ръст от 314,68 пункта, или 1,64%, до ниво от 19 518,59 пункта.

Акциите на Baidu поскъпнаха с над 15%, след като в четвъртък китайският интернет гигант представи своя чатбот с изкуствен интелект, известен като Ernie Bot, който се очаква да се превърне в най-големият китайски конкурент на ChatGPT, разработен от американската изследователска лаборатория OpenAI.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (17 март). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в петък (17 март).

Австралийският индекс ASX 200 регистрира повишение от 0,42% до 6994,8 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на решението на големите американски инвестиционни банки да подкрепят First Republic, като прехвърлят общо 30 млрд. долара под формата на депозити в кредитора в опит да се овладеят сътресенията, които накараха собственици на влогове да избягат от регионалните банки, разтърсвайки финансовата система на страната.

JPMorgan Chase & Co., Bank of America, Citigroup и Wells Fargo & Co. ще предоставят по 5 млрд. долара, а Goldman Sachs Group и Morgan Stanley – по 2,5 млрд. долара, се казва в съобщение в четвъртък. Други банки ще отпуснат по-малки суми.

Във фокуса на трейдърите попадна и новината за планираната визита на държавния глава на Китай Си Дзинпин в Русия на 20-22 март, на която се очаква азиатската икономическа сила да демонстрира подкрепата си за руския президент Владимир Путин.

Междувременно представители на японското правителство и на Японската централна банка (ЯЦБ) обявиха планове да се срещнат в петък, за да обсъдят последните сътресения в глобалния финансов сектор. Разговорите ще бъдат насочени към въздействието на фалита на Silicon Valley Bank и проблемите около Credit Suisse върху финансовото състояние на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още