IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бианор Холдинг" очаква консолидираните приходи да се удвоят след придобиванията

Дружеството отчита спад на приходите и печалбата в сравнение с 2021 г., когато обаче продаде дъщерна компания в САЩ

14:07 | 17.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Бианор Холдинг“ АД очаква консолидираните приходи на групата да се удвоят, а печалбата на акция значително да се увеличи след осъществяването на придобиванията, които дружеството обяви вчера, 16 март. Това коментираха от ръководството на компанията по време на уебинар за инвеститори, на който бяха представени финансовите ѝ резултати.

Дружеството съобщи, че е подписало окончателно споразумение за придобиване на 100% от "Айтидо Технолоджис” ООД (ITIDO) и “Дейтабрийд” ЕООД (Databreathe).

ITIDO е специализирана в предоставянето на услуги по разработка на уеб и мобилни софтуерни продукти. Databreathe специализира в областта на машинното обучение (machine learning) и изкуствен интелект и работи върху проекти за анализ и прогнозиране на продажбите и интелигентни персонализирани системи за препоръчване на продукти.

Компаниите ще запазят своя бранд, мениджмънт, стратегия, екип и фокус и ще оперират до голяма степен като независими дъщерни дружества в холдинга.

Разглеждат се възможности и за други придобивания.

„Бианор Холдинг“ засега не е обявило, че ще увеличава капитала във връзка със сделките, каквато възможност вписа и в устава си. Акционерите приеха на извънредно общо събрание съветът на директорите да взема решения за увеличаване на капитала с до 25 млн. лева чрез емитиране на нови акции за срок до 5 години след вземането на това решение и вписването му в Търговския регистър.

Що се отнася до финансовите резултати на „Бианор Холдинг“, дружеството приключва 2022 г. със спад на приходите и печалбата в сравнение с 2021 г. През 2021 г. обаче компанията продаде дъщерното си дружество в САЩ „Флипс Медиа“ на „Трилър Холд Ко“, което доведе до силен ръст на приходите и печалбата за годината като еднократен ефект.

Тази година се очаква допълнителна ликвидност да влезе в „Бианор Холдинг“ заради евентуалното листване на „Трилър“ на борсата. „Бианор Холдинг“ притежава дялове от „Трилър“ и може да ги продаде след борсовия дебют на компанията.

Общите приходи на „Бианор Холдинг“ към края на 2022 г. са в размер на малко над 5,6 млн. лева в сравнение с 16,1 млн. лева към края на 2021 г. Разходите се увеличават до 5,3 млн. лева от 4,56 млн. лева година по-рано. Нетната печалба е в размер на 277 хил. лева при 11,54 млн. лева година по-рано.

Изпълнителният директор на холдинга Костадин Йорданов посочи по време на уебинара, че ръстът на разходите се дължи на увеличението на възнагражденията, както и на административните разходи във връзка с подготовката за придобиванията (например за юридически услуги, оценители и др.).

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поевтиняват с половин процент, а пазарната капитализация е малко под 13,4 млн. лева. Миналата година компанията плати брутен дивидент по 4,3 лева на акция.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още