IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията в банковия сектор отново помрачиха борсовата търговия в Азия

Разпространението на скорошния колапс на някои банки в по-широкия финансов сектор започва да отшумява, изтъква анализатор

11:54 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха първата сесия за седмицата с понижения, докато инвеститорите следят с тревога последните събития около помрачения от финансови колапси световен банков сектор, съобщава CNBC.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng се понижи с 517,88 пункта, или с 2,65%, до ниво от 19 000,71 пункта.

В континенталната част на Китай показателят на борсата в Шанхай Shanghai Composite отчете спад от 0,48% до 3234,91 пункта. Индексът Shenzhen записа понижение от 0,27 на сто до 11 247,13 пункта.

Токийският измерител Nikkei 225 изтри 1,42% от стойността си, смъквайки се до ниво от 26 945,67 пункта. Индексът Topix отчете спад от 1,54% до 1929,3 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi се понижи с 0,69 на сто до 2379,2 пункта.

Австралийският показател ASX 200 изтри 1,38% от стойността си, смъквайки се до ниво от 6898,5 пункта.

Във фокуса на пазарите е постигнатото споразумение за придобиването на Credit Suisse от UBS за 3 млрд. швейцарски франка (3,23 млрд. долара) в акции. Сделката включва ликвидна помощ от 100 млрд. франка (108 млрд. долара) за UBS и Credit Suisse от Швейцарската централна банка. За да позволи на UBS да придобие Credit Suisse федералното правителство предоставя гаранция за загуби от максимум 9 млрд. швейцарски франка за ясно определена част от портфейла, съобщи правителството на страната.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (20 март). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (20 март).

Междувременно американската застрахователна институция за депозити FDIC намери купувач за фалиралата Signature Bank. По-голямата част от депозитите и част от кредитния портфейл ще бъдат поети от базираната в Ню Йорк Community Bancorp и нейните дъщерни дружества.

Широкото разпространение на банковата криза, предизвикана от колапса на Silicon Valley Bank, започва да отшумява, изтъква Стивън Бигър, директор на отдела за изследване на финансовите институции в Argus. Условията, които измъчваха изпадналите в затруднение кредитори като Signature Bank и Silicon Valley Bank (SVB), бяха „много извън нормата“ в сравнение с други банки, добавя той.

Очевидният резултат от това скорошно развитие е увеличаване на регулацията и застраховането на депозитите, изтъква още Бигър.

„Мисля, че те ще търсят евентуално повишаване на застраховката на депозитите, въпреки че това ще бъде за сметка на банките, което вероятно ще бъде прехвърлено на потребителите“, прогнозира още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още