IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP поведе ръстовете на борсите в Европа след смела целогодишна прогноза

Пазарите реагираха на новите данни за икономиката на еврозоната, която се разширява през април с най-бързия си темп от почти година

19:35 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове, докато инвеститорите оценяват поредната порция икономически данни и корпоративни отчети. Акциите на германската софтуерна компания SAP поведоха повишенията сред индексите в региона, подкрепена от своята прогноза за печалбата за 2023 г., съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,34% до 469 пункта.

Германският индекс DAX записа ръст от 0,54 на сто до 15 881,66 пункта.

Френският показател CAC прибави 0,51% към стойността си, покачвайки се до 7577 пункта.

Британският измерител FTSE се повиши с 0,15 на сто до 7914,13 пункта.

Акциите на SAP AG поскъпнаха с 5,24 на сто, след като компанията обяви, че очаква годишната ѝ оперативна печалба да достигне между 8,6 млрд. и 8,9 млрд. евро. Това е над средната прогноза на анализаторите за 8,49 млрд. евро според проучване на Bloomberg. Приходите от продажби от облачния бизнес на SAP са нараснали до 3,18 млрд. евро, спрямо 3,22 млрд. евро прогноза на анализаторите.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 21 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 21 април.

Пазарите реагираха на новите данни за икономиката на еврозоната, която се разширява през април с най-бързия си темп от почти година. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в частния сектор - общо за промишлеността и доставчиците на услуги - се повиши с 0,7 пункта до 54,4 пункта, както обяви в петък доставчикът на финансови услуги S&P Global в свое проучване сред хиляди компании. Това е и най-силният ръст от май 2022 г. Експертите, анкетирани от информационна агенция Ройтерс, очакваха непроменен показател от 53,7 пункта.

Междувременно новите данни за търговият на дребно във Великобритания показаха спад от 0,9% на обемите през март, което изостава от прогнозите за понижение от 0,5 на сто. Потребителските настроения записват леко подобрение, въпреки че авторите на проучването споделят, че са налице „опасения сред потребителите относно тяхното лично финансово състояние“.

По-рано тази седмица пазарите обърнаха внимание и на данните за инфлацията във Великобритания, която се оказа по-нажежена от очакваното на ниво от 10,1%.

Във фокуса на инвеститорите попадна и отчета на Норвежкият държавен фонд, един от най-големите инвеститори в света. Институцията обяви възвръщаемост от 5,9% от инвестициите си за първото тримесечие, подкрепена от растящите фондови пазари. Печалбата от 893 млрд. норвежки крони (83,89 млрд. долара) е в контраст със загубата от 653 млрд. долара година по-рано.

Междувременно продължават сътресенията в банковия сектор в Европа. Инвеститори, държащи облигации на Credit Suisse за над 4,5 млрд. швейцарски франка (над 5,03 млрд. долара), съдят финансовия регулатор на Швейцария, след като инвестициите им бяха заличени през миналия месец по време на преструктурирането на банката, организирано от властите в властите. На фона на тази новина акциите на UBS, която се споразумя да придобие своя конкурент, поевтиняха с 1,18 на сто Цената на книжата на Credit Suisse се понижи с 0,88 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още