IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се засилва, френската индустрия e засегната от стачките

Индексът на мениджърите по поръчките в частния сектор нарасна най-силно от май 2022 г.

12:48 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През април икономиката на еврозоната нарасна с най-силния си темп от почти една година насам. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в частния сектор - общо за промишлеността и доставчиците на услуги - се повиши с 0,7 пункта до 54,4 пункта, както обяви в петък доставчикът на финансови услуги S&P Global в свое проучване сред хиляди компании. Това е и най-силният ръст от май 2022 г. Експертите, анкетирани от информационна агенция Ройтерс, очакваха непроменен показател от 53,7 пункта.

„По-внимателният поглед обаче разкрива, че растежът е много неравномерно разпределен", каза главният икономист на Hamburg Commercial Bank Сайръс де ла Рубия. „Например разликата между частично процъфтяващия сектор на услугите, от една страна, и отслабващия производствен сектор, от друга, се е увеличила още повече“. 

Според него трябва да се отбележи и резкият спад на промишленото производство във Франция, докато в Германия то отново леко се е увеличило. „Спадът на промишленото производство се дължи отчасти на контректни фактори във Франция, където се смята, че някои компании са пострадали значително от протестите срещу пенсионната реформа, приета от правителството на Франсоа Макрон", казва Де ла Рубия.

Като цяло инфлационният натиск в паричния съюз продължава да отслабва. Промишлените покупни цени спаднаха с ускорен темп поради рекордно съкратените срокове за доставка, поради което и общите продажни цени нараснаха с най-бавния темп от две години насам.

Перспективите пред бизнеса остават оптимистични: те са доста над миналогодишното си дъно въпреки неотдавнашното напрежение в банковия сектор, дължащо се на сътресенията около Credit Suisse и фалита на Silicon Valley Bank. Като причини за това икономистът Де ла Рубиа посочва „намаляването на опасенията от възобновяване на енергийната криза, веригите за доставки, които отново функционират по-добре, и очакването, че инфлацията е преминала своя връх".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още