IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЯЦБ прекъсна колебливата серия на борсите в Азия

Книжата на електромобилния концерн BYD Co. поевтиняха с 1,18 на сто, въпреки че компанията отчете петкратно увеличение на печалбата за първото тримесечие

12:23 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха последната сесия за седмицата с ръстове, прекратявайки серията от колебливо представяне. Инвеститорите реагираха с оптимизъм на решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да запази своята парична политика непроменена по време на първото заседание на регулатора под управлението на гуверньора Казуо Уеда, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 398,76 пункта, или с 1,4 на сто, до 28 856,44 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 1,23 на сто до 2057,48 пункта.

Анализатори и инвеститори обърнаха внимание на двудневното заседание на ЯЦБ, което приключи в петък. Регулаторът сигнализира, че ще направи цялостен преглед на политиката си, който ще бъде реализиран в рамките на година-година и половина. Междувременно ЯЦБ  запази своите лихви непроменени, както и темпа на закупуване на активи, отговаряйки на пазарните очаквания. Все пак ведомството засили ангажимента си да продължи със стимулите, включително със своята програма за контрол на кривата на доходността толкова дълго, колкото е необходимо, за да поддържа стабилна целта си за ниво на инфлация от 2%.

Йената междувременно отслабна спрямо щатската валута с 0,8% до 134,9 йени за долар.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 април. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 април.

Южнокорейският измерител Kospi записа повишение от 0,23 на сто до 2501,53 пункта.

Книжата на местния индустриален гигант Samsung Electronics  поскъпнаха с 1,39 на сто, въпреки че в четвъртък (27 април) компанията отчете рекордните 3,4 трлн. долара загуба от основното си подразделение за чипове с памет, като обаче заяви, че очаква световната технологична индустрия да започне да излиза от спада си по-късно тази година.

В континенталната част на Китай показателят на борсата в Шанхай Shanghai Composite се повиши с 1,14 на сто до 3323,27 пункта. Индексът Shenzhen напредна с 1,09% до 11 338,67 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng записа ръст от 0,27 на сто до 19 894,57 пункта.

Книжата на електромобилния концерн BYD Co. поевтиняха с 1,18 на сто, въпреки че компанията отчете петкратно увеличение на печалбата за първото тримесечие, след като успя да победи Volkswagen по продажби на родния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още