IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет разкритикува регулаторите в САЩ за реакцията им на банковата криза

Компанията му отчете тримесечна печалба от 35,5 млрд. долара и обяви, че дружеството е изкупило собствени акции за 4,4 млрд. долара

12:10 | 07.05.23 г.
Уорън Бъфет. Снимка: архив Ройтерс
Уорън Бъфет. Снимка: архив Ройтерс

Уорън Бъфет разкритикува американските власти за справянето с смута в банковия сектор. По думите му проблеми с тавана на дълга на САЩ ще доведе до криза във финансовата система, предава Ройтерс.

Коментарите си Бъфет направи по време на годишната среща на акционерите на Berkshire.

Бъфет критикува начина, по който политиците, регулаторите и пресата са реагирали на фалитите на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank, като каза, че техните „много лоши“ съобщения ненужно са изплашили вложителите.

„Страхът е заразен“, коментира той, като добавя, че „не можете да управлявате икономика“, когато хората се тревожат дали парите им са в безопасност в банките.

Според него регулаторите са постъпили правилно, като са гарантирали всички депозити в Silicon Valley Bank. Друг сценарий, смята той, би бил „катастрофален“. Той също така смята, че акционерите и ръководителите на банките трябва да поемат рисковете от лошото управление на банките.

„Запален кибрит може да причини пожар или може да бъде издухан“, казва Бъфет. "Трябва да има наказание за хората, които са допуснали грешки“, допълва той.

Бъфет предупреждава и за засилващото се противопоставяне във Вашингтон, което поставя в риск американската икономика. Той посочва, че не може дори да си представи последствията, ако политиците и регулаторите "разрушат световната финансова система", включително ако Вашингтон не успее да излезе от задънената улица и да повиши тавана на дълга на САЩ.

Berkshire междувременно отчете тримесечна печалба от 35,5 млрд. долара. Дружеството обяви също така, че е изкупило собствени акции за 4,4 млрд. долара – знак, че смята, че акциите са подценени.

Същевременно компанията е продала акции на други компании за 13,3 млрд. долара през тримесечието, в което индексът S&P 500 се повиши със 7%. През последните шест месеца компанията е продала някои банкови акции и проявява предпазливост към сектора, коментира Уорън Бъфет.

Според него бизнесите, в които Berkshire инвестира, може да се представят по-зле през 2023 г., отколкото през 2022 г., тъй като икономическата активност се забавя. Той подчертава обаче, че компанията компенсира с приходите от други инвестиции, например от съкровищните бонове.

Бъфет е шестият най-богат човек в света и управлява Berkshire от 1965 г. Бизнесите, в които инвестира конгломератът, включват застраховане, железопътен транспорт, потребителски стоки, петролен сектор и др. Berkshire притежава и акции за 328 млрд. долара, или почти 50%, на Apple Inc.

На срещата Бъфет потвърди за пореден път, че Грег Абел ще го наследи като главен изпълнителен директор и няма план „Б“, ако Абел се откаже от поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още