IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след сделката за дълга в САЩ 

Възходящото движение обаче може да е краткотрайно, предупреждават аналзатори 

08:35 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, след като лидерите в САЩ постигнаха предварително споразумение за тавана на дълга, което вероятно ще предотврати дефолта в най-голямата икономика и потребител на петрол в света, въпреки че опасенията за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти ограничиха ръста.

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент се повишиха с 58 цента, или 0,75%, до 77,56 долара за барел, а американският суров петрол тип West Texas Intermediate се търгува на цена от 73,29 долара за барел, което е със 62 цента, или 0,85% повече*. Очаква се търговията в понеделник да бъде слаба поради празниците в Обединеното кралство и САЩ, предава Ройтерс.

В събота вечерта (местно време) президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти финализираха принципно споразумение за повишаване на тавана на дълга от 31,4 трилиона долара и ограничаване на правителствените разходи за следващите две години. В неделя двамата лидери изразиха увереност, че членовете на Демократическата и Републиканската партия ще гласуват в подкрепа на сделката.

Постигането на сделката и доближаването до избягването на дефолт по американския дълг подновиха апетита на инвеститорите към по-рискови активи като суровините.

„Предварителната сделка по дълга предложи облекчение на рисковите активи, включително суровия петрол", каза Тина Тен, анализатор в CMC Markets.

Миналата седмица цените на Брент и WTI се повишиха с повече от 1%, нараствайки за втора седмица.

Предварителната сделка по дълга предложи облекчение на рисковите активи, включително суровия петрол.
Тина Тен
анализатор в CMC Markets

Цените се повишиха, след като преговорите за тавана на дълга на САЩ показаха напредък и след като саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман предупреди продавачите на къси позиции, които залагат, че цените на петрола ще паднат, да се „пазят" от негативни развития за тях.

Предупреждението на Бин Салман беше възприето като сигнал, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, включително Русия, известни като ОПЕК+, може да намалят допълнително добива, когато се срещнат на 4 юни.

Коментарите на руски официални лица и източници, включително на заместник министър-председателя Александър Новак, обаче показват, че третият по големина производител на петрол в света клони към запазване на добива на сегашните нива.

Анализаторите смятат, че повишението на цените на петрола вследствие на сделката за дълга е краткотрайно.

Устойчивостта на ралито е под въпрос, тъй като има по-голям шанс Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти през юни, след като предпочитаният от банкерите показател за инфлацията се повиши повече от очакваното за април, заяви Тони Сикамор, анализатор от IG's в Сидни.

„По-високите лихвени проценти в САЩ оказват неблагоприятно влияние върху търсенето на суров петрол", добавя той.

Инвеститорите ще следят данните за производството и услугите в Китай, най-големия вносител на петрол в света, тази седмица, както и данните за заетите в неселскостопанския сектор в САЩ в петък, за да получат сигнали за икономическия растеж и търсенето на петрол.

Неубедителното икономическо възстановяване в Китай оказва влияние върху петролните пазари, каза Тен.

Бъдещият ръст на добива на петрол в САЩ, най-големият производител в света, може да се забави, тъй като енергийните компании намаляват платформите за четвърта седмица. Броят на работещите петролни платформи се понижи с пет до 570 през миналата седмица до най-ниското си ниво от май 2022 г. насам, съобщи фирмата за енергийни услуги Baker Hughes Co в седмичния си доклад в петък. 

*Към 8 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още